3906

Откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Международният ден за опазване на паметниците на културата (18 април) ще бъде отбелязан в Пловдив с няколко мащабни събития. 

Те ще стартират на 18 април, четвъртък, още от 16 часа със среща-разговор в Епископската базилика на Филипопол. Там всички присъстващи ще могат да се срещнат и да поговорят с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол.

Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация „Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

Официално Късноантична сграда „Ирини“ ще бъде открита от 18 часа. 

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани на място в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания още през далечната 1983 – 1984 година.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.

Късноантична сграда „Ирини“ (бул. „Цар Борис III Обединител“ 89, подлез „Археологически“) ще посреща посетители от 19 април 2024 г. - всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.

С тези празнични събития ОИ "Старинен Пловдив" отбелязва и 55 години от създаването си. Входът е свободен.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?