Следвайте ни

Откриват изложбата "Художниците Дочеви - баща и синове"

viber icon

През целия септември Регионален етнографски музей-Пловдив ще приюти една уникална изложба, показваща търсенията на едно семейство художници и творческия израз на всеки един от тях. В събраните творби могат да се проследят художественият изказ и настроенията на таланти, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. Това е живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив.

Асен Дочев (1900-1969 г.) завършва Художествената академия в София, преподава в Педагогическия институт в Пловдив и така остава да живее в града. Пръв приятел и кум е на Златю Бояджиев, с когото цял месец обикалят Италия и попиват от изкуството на ренесансовите творци. Изписва църкви и монументални платна, но е и майстор на портрета и пейзажа - един класически живописец. В дома му често се събират художници на сладка приказка и неминуемо синовете му „поемат“ въздуха от тези творчески сбирки.

Борис Дочев (роден 1934 г.) заедно със своя приятел и съученик Христо Явашев илюстрират училищния стенвестник и са единствените ученици, приети в Дружеството на южнобългарските художници-Пловдив. През 1953 г. постъпва в Художествената академия, а след завършването й работи като преподавател по рисуване. 

Петър Дочев (роден 1941 г.) става част от кръга на южнобългарските художници, като особено силно е приятелството му с Димитър Киров, който организира и една от големите общи изложби на семейство Дочеви. 

Изложбата е част от инициативата "Европейски дни на наследството", а официалното откриване е днес (сряда) - 1 септември, от 17:30 часа в Регионален етнографски музей-Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?