Следвайте ни

Откриват авангардна сграда на президентския оркестър в Анкара СНИМКИ 

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Продължава подготовката за историческото откриване на новата сграда на Президентския симфоничен оркестър (ПСO) утре, на 3 декември в Анкара.


Строителството на авангардната по своята архитектура града, обявена за "символ на републиката", 
започнало през 1995 г. и  е спирало многократно поради финансови затруднения.


Сега културния комплекс е завършен със съдействието на президента Ердоган и интензивната работа на министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.


Новият музикален комплекс, който се намира в центъра на столицата с изглед към крепостта на Анкара и мавзолея на Ататюрк Аниткабир, струва около 83 милиона евро, е оборудван с най-съвременна алдиовизуална техника.


Музикалният комплекс има площ от приблизително 65 000 кв. м. , състоящ се от "Голяма зала" с общ капацитет от 2023 места, "Синя зала" с капацитет от 500 места и "Историческата зала" от 600 души, просторно фоайе, ресторанти, музей, открити площи и обширен подземен гараж.  


Сграда ще се превърне в място за срещи на ентусиасти на културата и изкуството, като тук ще се провеждат събития с много богато съдържание, включително концерти за класическа и популярна музика.

 

Директорът на ПСО Йозгюр Балкъз, който отвори вратите на новата сграда за медиите дни преди откриването, заяви, че това е един от най-важните повратни моменти в историята на оркестъра, който съществува от 194 години.


Президентският симфоничен оркестър, един от най-старите в света, е основан през 1826 г. 

 

Балкъз заяви, че световноизвестният канал за класическа музика Mezzo ще записва гала концертите на 3 и 4 декември и записите ще бъдат представяни на любителите на изкуството в продължение на 5 години. 


ПСО ще бъде домакин на световноизвестното сопрано Анджела Георгиу и сестрите близначки Гуер и Сухър Пекинел, които са сред най-добрите дуети на пиано в света, на концерт под диригентството на диригента Джеми Джан Делиорман на 3 и 4 декември. Очаква се да има изключителна програма, която ще продължи 1,5 часа.

За концерта са взети мерки за предпазване от Covid-19, като ще има само 700 зрители, в залата за 2023 души. Публиката ще влиза само с персонален ХЕС баркод, отъждествяващ че човекът не е вирусоносител. Също така всички ще носят  маски по време на концерта.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?