71

Откриха древни жертвоприношения с деца и коне на метри от Капана

Четири епохи – ранно-бронзова, елинистична, римска и средновековие откри само на едно парче земя  в Западната частта на Стария град екипът на д-р Елена Божинова.

Там бе открито и езическо погребение с две деца и два коя от 13-14 век. Д-р Божинова проучва избеното ниво на непипнатата повече от 30 години къща на Степан Месробович, която сега ще бъде превърната в хотел.

На терена е открита къща от Бронзовата епоха – 2 хиляди години преди Христа, голяма къща от времето на траките и римляните и средновековен дом.

През средните векове мястото е използвано за некропол затова на него са открити 7-8 положени тела.

„Чак горе до Арменското училище по този склон е имало погребения”, каза доц. Камен Станев, който проучва средновековния пласт.

Точно на него е открита погребението с двете деца и двата коня. 

„Открихме яма с едно дете, конски скелет, втори млад индивид в свита поза и още един конски скелет и кости от няколко по-дребни животни, които тепърва ще определим. Вероятно става въпрос за езически практики – ако беше само човешки скелет – значи е криминален случай.  Възможно е това да са кумани”, предполага доц. Станев.

Той припомня, че куманите за български съюзници по времето на Калоян и Иван Асен Втори и според византийските източници правят човешки жертвоприношения. Конете са обезглавени, а между телата им има натрупани камъни.

„Това е работна хипотеза”, подчертава доц. Станев. 

Средновековният пловдивски дом, който проучва е бил със стени от камъни и тухли, слепени с кал за основа. Отгоре и имало стена от кирпич, което е общоевропейска практика по това време. Подът е бил от утъпкана пръст смесена с натрошен от тепетата сиенит.

На метри от него в подземието на къща Месробович са основите на къща от еленистичния период отпреди идването на римляните. В центъра й има ритуално огнище с размери 1 кв. метър.

То е украсено със знаци на Дионисий, а в центъра му е била залепена монета.

В римската епоха къщата вече не се е използвала и на мястото й се появяват раннохристянски погребения.

Едното е типично за епохата – тялото е положено под големи керемиди. 

Разкопките на най-древната къща под Месробович е от около 2 хиляди години преди Христа. И тя е от каменни основи и кирпичени стени със сламен покрив.

Археологът Стоян Иванов изследва това място. Открити са рибарски тежести, вретено от прешлени и едно от най-луксозните вещи от епохата – бронзова игла.

Къщата на Степан Месробович е строена през 1846 година. Бутната е през 80-те години, но в 1988 Националният институт за недвижимите паметници на културата започва да я възстановява.

До кота 6 метра създават приземен етаж от стоманобетон и камъни. После идват промените и проектът е забравен напълно. През 2019 имотът бе обявен за продажба за 450 000 евро. 

Къщата е купена от младия предприемач Добромир Иванов, който заедно с Петър Денчев ще й даде нов живот. Двамата искат да я превърнат в артхотел "Музей 37".

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?