Следвайте ни

Отиде си създателят на ансамбъл „Странджа“

Коронавирусът отне живота на проф. Стефан Чапкънов

viber icon

България загуби още едно голямо име - проф. д-р Стефан Чапкънов, наричан заслужено „бащата“ на ансамбъл „Странджа“.

 Проф. Чапкънов е един от най-известните съвременни фолклористи, който почина на 82 години в бургаска болница от коварната зараза на 18 ноември. Композиторът е познат като диригент, педагог и най-вече като основател и двигател на бургаския ансамбъл „Странджа”, на който посвети 43 години от живота си като художествен ръководител. Творец с богата  биография и дългогодишен член на Съюза на българските композитори.

Стефан Чапкънов е роден през 1938 г. в Бургас и е завършил Българска ​държавна консерватория. Под ръководството му странджанският ансамбъл е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които около 2000 ​- авторски. Като композитор е създал над 750 произведения - хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения. Издал е 10 самостоятелни сборника, дългосвирещи плочи, компактдискове и аудиокасети.

През 1990 г. - за приноса му към българската култура, и 1997 г. - за постиженията му като ръководител на ансамбъл „Странджа”, два пъти е удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци. През 1998 г. и 2000 г. получава званието "Почетен гражданин" на градовете Малко Търново и Бургас.

"Не можах да повярвам, когато ми се обади с тази тъжна новина неговата съпруга", казва известната странджанска певица Калинка Згурова, която първа подава информация за кончината на ​Чапкънов. "С маестрото бяхме постоянно канени в журита на конкурси и фестивали из цяла Странджа. Работила съм много с него и затова ми е скъп. Съжалявам, че не успяхме да го изпратим подобаващо, но не позволявали поклонение заради заразата. Запалих си свещ вкъщи и се помолих за душата му", допълни с тъга Згурова.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?