Отбелязваме Световния ден на водата с виртуална изложба ВИДЕО

Десетки красиви рисунки ни показват от ОИ „Старинен Пловдив“ по повод Световния ден на водата - 22  март. Инициативата е на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“, съвместно с Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“. 

Тазгодишното издание на кампанията е под надслов „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора. 

По този случай, през изминалия месец, РИОСВ – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ организираха конкурс за детски рисунки на тема „Водата – извор на живот“, в който взеха участие над 1550 деца от цяла България. Талантливи малчугани, възпитаници на детски градини в страната, изпращаха творбите си до екоинспекцията, а накрая жури избра най-атрактивните рисунки. 

В Пловдив творенията на малките художници ще бъдат представени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“. Поради усложняващата се епидемиологична обстановка това ще се случи в онлайн изложба, която се излъчва директно на Фейсбук страницата на общинския институт. Желаещите да се потопят в света на детските рисунки, по повод Световния ден на водата, могат да го направят чрез Фейсбук страницата на Старинен Пловдив https://www.facebook.com/plovdivoldtown/videos/447965416318349 , както и в техния Ютюб канал https://www.youtube.com/watch?v=eGs7LOmI0Uk

Победителите в конкурса ще получат награди, а на всички участници ще бъдат предоставени специално изработени грамоти.

Поради големия брой получени творби, организаторите ще продължат да представят голяма част от детските творби в поредица от виртуални изложби. Очаквайте ги по повод Деня на Земята и други предстоящи екологични празници.

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода и предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Текущата кампания цели да покаже как разумното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. Водата, като основен елемент за всички растения и животни, се оказва ключова и за опазването на местата, където видовете се срещат и хранят, или намират убежище. За да се подсигури опазването на важни местообитания, включващи водата като основен компонент – като блата, реки, торфища, всяка страна членка на ЕС е набелязала мрежа от защитени зони, включени в екологичната мрежа "Натура 2000". В България защитените зони от "Натура 2000" покриват повече от 34 %.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Всеки ден е Велик ден

Всеки ден е Велик ден

22.03.2021 | 13:44

А ние я отбелязваме в маалата с виртуално плащане на водата А серсемите българи ритуално и реално Да живей Демокрацията

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?