Следвайте ни

Отбелязваме Международния ден на киното

viber icon

На днешната дата, през 1895 година в малкото парижко „Гран кафе“ се състои първата платена  прожекция на братята Люмиер, които се считат за основоположници на седмото изкуство, както и едни от първите режисьори, сценаристи и оператори. Прожекцията във френското кино се осъществила едва пред 40 души, но дала основата на индустрия от световен мащаб. Те прожектират 10 кратки серии от движещи се фотографии и филма „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“ – всички със средна продължителност от 50 секунди. 

Въодушевени от ентусиазма на зрителите, на следващата година тръгват на турне в Лондон, Ню Йорк, Бомбай и Буенос Айрес. На 27 февруари 1897-а, се състои и първата кинопрожекция в България. Първи на филмите на братя Люмиер се радват жителите на град Русе, а през следващите месеци има прожекции в цялата страна.

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм. Самите те били удивени колко добре се приемали прожекциите. Не били сигурни в успеха на киното, още докато пресъздавали устройството на кинематографа в по-адаптивен и удобен апарат. Наричало го изкуство без бъдеще, но не се оказали прави. 

А днес се навършват точно 115 години от първата обществена прожекция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?