Следвайте ни

Отбелязваме 170 години от рождението на Вазов с безплатен театър

viber icon

Навършват се 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Община Пловдив предоставя на жителите си възможност да гледа театралната пиеса „Вестникар ли?” от Вазов в две поредни вечери с вход свободен.

Постановката ще се играе на 20 и 21 ноември от 19:00 часа в салона на Военен клуб Пловдив. Тя е дело на Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград. Режисьор е Изабела Шопова. Сценографията е изработена от екип на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив с ръководител Станила Воденичарова. Костюми - Аргир Коватлиев, графичен дизайн - Жана Шепелява.

Пиесата е писана през 1900 година, но звучи изумително съвременно и актуално и днес. Режисьорът Изабела Шопова споделя, че се е придържала максимално автентично към авторовия текст. Той е леко архаичен, но жив, пластичен и много български. Темата за жълтата преса преди и сега вълнува, защото „тази напаст“ е вечна. Историята, в която са заплетени Вазовите герои се поднася увлекателно и през призмата на хумора.

Спектакълът е финансиран по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година. Събитието се провежда при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и 30% запълване на местата в салона на Военния клуб.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?