Следвайте ни

От утре ще стъпваме по поезия с дължината на Гребната

viber icon

От утре започваме да крачим, да четем и да се вдъхновяваме от грамадна хоризонтална стихосбирка. Облепянето на огромните книжни ленти с поезия ще стартира в 19:00 ч. по улиците „Княз Александър I“ и „Райко Даскалов“. Интересната идея „Манускрипта 39“ идва на твореца Борис Роканов, който е и част от участниците. Проектът ще събере на едно място работите на едни от най-обичаните български поети и ще ги представи в градска среда, а именно залепени на плочките. Четири огромни хартиени къса, тежащи над 3 тона ще бъдат закрепени за земята с помощта на 2 тона лепило, а общата дължина на хоризонталната стихосбирка ще бъде 5 км.

На изписаните куплети пловдивчани ще могат да се радват в продължение на четири дни, откривайки любими строфи на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

„Радвам се, че проектът ще се осъществи на най-дългата пешеходна улица на света – тази в Пловдив. Това не е преувеличено, защото „Сторгет“  в Дания е километър и сто, а централната улица в Осло е малко по-дълга от нашата, но на две места е прекъсната. От 5 години ние сме номер едно в света“, посочи Роканов на пресконференцията по повод събитието. 

„Манускрипта 39“ не прилича на нито един проект, осъществяван до сега в Европейската столица на културата. Мащабните му размери няма да останат незабелязани. На някои места се очаква книжните ленти да покрият цялата ширина на улиците, а хартията, която е избрана специално за арт проекта, е устойчива и няма да се нагъне от стъпките на минувачите. 

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?