Основателят на Хисарската народна група: Правихме турнета с Парцалев и Калоянчев

Кларнетистът Събо Нейчев чукна 80 години, за юбилейния му концерт хорото води стогодишният му баща.

Хисарската народна група и до днес е легенда в този край на страната със стилната народна музика, която е създавала. Основателят й Събо Нейчев в средата на месец май навършва юбилейните 80 житейски години и все още продължава да се вълнува от фолклора като младок.

Известният кларнетист е роден в село Паничери, Хисарска община, и е представител на големия  Нейчев род, който произхожда от Панагюрище. Род, който е дал на родината ни много агрономи, икономисти, инженери, лекари, офицери, учители, но и много музиканти и певци. Още като младеж Събо Нейчев е впечатлен от красотата и звучността на народната музика и засвирва на кавал. Навремето в селото му е имало много певчески и танцови състави, читалището е било пълно и препълно с талантливи самодейци и младият Събо е съпровождал неведнъж на тях.

Когато се завърнал от военната служба, баща му Геро му подарява кларнет и Събо е най-щастливият човек на земята. Благодарен е за бащиния подарък цял живот, който предопределя и пътя му на музикант. Свири с часове и дни любимите тракийски хора и ръченици на кумира си Петко Радев, докато не ги научи. Разминава се с музикалното образование, но това не пречи на таланта да се самоусъвършенства по слух и наблюдение.

Така след много упорит труд и свирня се стига и до 1963 г., когато основава Хисарската народна група от четирима музиканти: Димитър Андонов, Драгия Драгиев, Недялко Тодоров и той. С годините оркестърът се разраства до 8 души, като едни от първите певици са Антония Смолска, Росица Генчева, Дима Спасова, Диана Иванова. Оркестърът е имал взаимни турнета из страната с известни актьори като Георги Парцалев и Георги Калоянчев, а това са били и най-силните ни години на народната музика, разказва Събо Нейчев.

Популярността на Хисарската група идва, когато записва в Радио София „Хисарско хоро", „Паничерска ръченица", „Герганско хора", „Бойновска ръченица", "Криво паничерско хоро" и други по обработка на неповторимия Коста Колев. Общо във фонда на националното радио Хисарската народна група е регистрирала над 35 хора и ръченици, има и много участия в телевизионни предавания. Две години и половина част от оркестъра на Събо Нейчев е и прочутият кавалджия Теодосий Спасов, още като студент в Музикалната академия (1984-1986).

Редом с музикалната кариера Събо е бил културно-масовик и снабдител към различни санаториуми в Хисаря, а от 1984 г. е на работа в новата сграда на читалище „Иван Вазов" по поддръжка. Дълги години неговият оркестър е бил на първа линия на всички празнични чествания в града с многото минерални извори.

Преди няколко години в знак на благодарност му организират юбилеен концерт по повод 50 години от основаването на Хисарската група и тържеството се превръща в общоградско веселие с участието на известни музиканти от цялата страна. Тогава хорото води и стогодишният му баща.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?