49

Оркестър „Пловдив“- на 25 , Славчо Александров - на 2 по 25

Автор: Николай Чапански

Славчо Александров  работи на 2 места, но не спира да пише нова музика в пандемията с надеждата, че най-доброто за фолклора предстои

Два пъти ще празнуват юбилей музикантите от оркестър „Пловдив“. Този месец ръководителят на групата Славчо Александров закръгли 50 години. За да го поздравят, му се обадиха приятели и почитатели на народната музика от близко и далеч с нескрита надежда, че през 2022-ра ще имат повече поводи за срещи на музикални събития, както е било преди пандемията.

Тази година е юбилейна не само за акордеониста и певец Славчо Александров, но и самият оркестър „Пловдив“, на който той е ръководител от 25 години. Славчо и колегите му влагат цялото си сърце и душа в проектите, които подготвят, и се стремят изцяло да отговорят на вкуса на публиката, както и да запазят своя музикален облик, който се градили две десетилетия.

Любовта към народната музика Славчо Александров наследява от майка си Мария и въпреки че е роден в Ямбол през 1972 г., израства в Първомайския край - царството на оркестрите и богатство на талантливи певци и музиканти. През 1991 г. завършва средното музикално училище в Котел със специалност „народно пеене“, а след това и Музикалната академия в Пловдив със специалности „Дирижиране на народни състави“ и „Педагогика на обучение по музика“. Бил е преподавател и корепетитор в СОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Димитър Талев“, а днес е учител по музика в основното училище на град Хисаря и корепетитор в Центъра за подкрепа на личностно развитие  в Асеновград. Въпреки ангажиментите в преподавателската дейност, Славчо намира време за семейството си и оркестъра, за който не спира да композира нова музика. През 2015 г. създава семейство с народната певица и солистка в оркестъра Цонка Нанова.

Талантливият музикант споделя с болка, че концертната дейност в последните месеци е сведена до нула, но разчитат на изяви по ресторанти и клубове, където все още могат да поддържат форма. За Нова година са имали ангажимент в Хасково, който е отпаднал, а за пролетта и лятото отсега имат пазарени няколко сватби. Точно там - на такива семейни тържества, имат и най-интересни случки.

Объркали ресторанта за асеновградска сватба 

Веднъж ги поканили на сватба в Асеновград, като домакините пояснили, че ресторантът се намира в началото на града, до главния път. Всички в оркестъра обаче разбрали, че тържеството ще е в комплекс, който се намира между Пловдив и Асеновград. Пристигнали в уречения час, разтоварили инструментите и апаратурата и започнали подготовката за първото изпълнение. За всеки случай Славчо решил да погледне една бутилка с ракия, на която имало етикет със снимка на младоженците и изтръпнал. Оказало се, че са пристигнали на друга сватба. Светкавично събрали отново апаратурата, натоварили инструментите и тръгнали за другия ресторант. Докато гостите се настанявали, те заели мястото си и веднага засвирили, никой не разбрал за гафа им. 

Музикант къща не храни в пандемията   

През последните две години народните музиканти и оркестрите бяха лишени от възможност за изяви, а заразата с коронавирус направи така, че много формации да се разпаднат, а стотици професионални музиканти да станат строители, охранители и земеделски производители. От 47 оркестъра в Тракия сега действащи са едва 10.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?