71

Организират арт маратон в подкрепа на рекордьорката Лиляна Георгиева

По идея на Екатерина Костова се търсят поне 42-ма творци и приятели на изкуството, за да подкрепят 15 пъти рекордьорката по бягане 

 

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството, за да подкрепят 15 пъти рекордьорката по бягане Лиляна Георгиева за 2023-та година.

Идеята е на писателката и журналист Екатерина Костова, която преди 7 години първа разказа историята на Лили. Тогава Дом "Мария Луиза" в Пловдив, където момичето расте, не можеше да насмогне с маратонки за талантливата лекоатлетка, току-що направила първия си рекорд на 3 км бягане.

Екатерина Костова

Преди дни Катя се среща с Лили и треньора ѝ Недялко Боруков в София на първата ѝ тренировка след пожара в гаража, в който живее. Лили вече е набрала средства с призив във фейсбук и е прекратила кампанията. Никой обаче не я е питал как ще започне 2023 година. Оказва се, че ще е от нулата и за спортна екипировка, и за тренировки, и за възстановяване.

"Маратонът е лекоатлетическа дисциплина, бягане на дълго разстояние. Дължината му е 42 км и 195 м. Аз не мога да организирам такова бягане. Но реших да потърся съмишленици сред хората на изкуството и приятелите му и заедно с поетесата Елена Диварова стартирахме Арт маратон с кауза. Подкрепата е за 22-годишната лекоатлетка Лиляна Георгиева", обяснява Катя.

Арт маратонът е организиран като група във Фейсбук, в която всеки може да се включи и сподели. Поканата на Екатерина Костова и Елена Диварова е към творци и приятели на изкуството и спорта да се включат, публикувайки в групата своя собствена или любима творба на друг автор - стих, откъс от проза, снимка, песен, картина, музикално или актьорско изпълнение - като паралелно преведат 10 лева по сметката на Лили.

"Не е много, но в маратона е важно участието", казва Катя и посочва, че по думите на Лили около 30 000 лева ще покрият най-необходимите ѝ разходи за цялата следваща година. "Ще съберем ли 42-ма творци и приятели на изкуството, колкото е дистанцията на маратона? Ако не опитаме, няма как да разберем. Даваме си 42 дни срок. А каузата вече е предложена от Елена Диварова за коледното четене на Дружеството на пловдивските писатели на 28 декември", допълва Костова.

Може да се включите в Арт маратон за Лили с произведение, което изберете. А сметката ѝ е: IBAN BG08BPBI79244075130001 ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА Основание: Спортно-тренировъчен режим.
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?