4020

Оперната прима Красимира Стоянова и пианистът Людмил Ангелов излизат на сцената на юбилейния XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

"Гласът – Страдивариус” на Красимира Стоянова ще се извиси над уникалните мозайки в Епископската базилика на Филипопол на 5 юни. Партньор на знаменитата певица – камерзенгерин на Виенската опера ще бъде виртуозният пианист Людмил Ангелов.

Двамата музиканти пристигат в Пловдив директно след своя изява в Милано, за да участват в юбилейното издание на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив, носител е на лейбъла “Европейски фестивал” и на престижните награди „Музикален проект на годината”, награда „ПЛОВДИВ“ за музика и Златен медал от Министерство на културата.

Красимира Стоянова завършва НУИ „Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в АМТИИ – Пловдив със специалности: цигулка, пеене и музикална педагогика, и работи няколко години като цигулар в Пловдивска филхармония, АО при НМА „Проф. П. Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър. 

Професионалният й дебют като оперна певица е в ролята на Джилда от „Риголето“ (Верди) през 1995 в Софийската опера, а след впечатляващото й представяне на сцената на виенската „Щаатсопер” през 1998 е назначена за щатен солист на театъра (1999 – 2003), където оттогава до днес е постоянен гост-солист.

В календара й за 2024 са вписани изключително престижни ангажименти, като Ариадна от „Ариадна на Наксос” и „Тоска” във Виенската Щаатсопер, Вердивия реквием – в Цюрихската опера, Маршалката от„Кавалерът на розата” – Р. Щраус в Ла Скала,  представяне Последните песни на Рихард Щраус в National Centre for the Performing Arts—Бомбай, Мими от “Бохеми” -  Варна, песенни рецитали в Манхайм, Варна, Пловдив, майсторски класове по света и у нас, свързани с все по-активната й педагогическа работа.

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти.

През настоящия сезон има планирани изяви в България, Италия, Германия, Австрия, Испания, САЩ, Канада, Китай и ЮАР. 

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концерта. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?