Опера Пловдив с четири празнични концерта до края на годината

Предпразнично Опера Пловдив  представя оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта "Виенска Класика", включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена! Диригенти на концертите със солисти и Орекстър на Опера Пловдив са Григор Паликаров, Диан Чобанов и Емил Табаков.

Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата "Опасни връзки". За нея Драгомир Йосифов, музикален драматург, споделя: "Защо „опасни връзки“? Ако не за епистоларния роман на генерал дьо Лакло, паметта ни препраща поне към знаменития едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз. „Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. В най-висшата му, както казва Паскал Киняр, „прекрасност“. 

Какви са връзките в нашия цикъл? (една програма се основава на връзки, а защо са „опасни“ ще стане ясно, надявам се). Връзката между Хайдн и Моцарт е близка и ясна: когато Леополд Моцарт попитал дискретно „Татко“ Хайдн за качествата на сина си, получил следния отговор: Пред Бога и като честен човек Ви казвам: Синът Ви е най-добрия композитор, защото владее контрапункта и има вкус. А връзката на двамата с нас, публиката, и нас – музикантите е, че те са са сред най-големите ни благодетели. И лечители. Винаги има опасност да не разграничим музиката на класиците – а точно в разликите е красотата. Поставяме си задачата да покажем изкусните различия в упоителното сходство на виенските класици."

Пълна програма на цикъл "Виенска класика"

4.11. КОНЦЕРТ 1, 18 часа

Диригент: Григор Паликаров

Хайдн - Симфония №6 "Утро"

Моцарт - Симфония №39, К.543

Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Така правят всички"

03.12. КОНЦЕРТ 2, 19 часа

Диригент: Диан Чобанов

Моцарт - Симфония №41, "Юпитер" К.551

Моцар - Арии и ансамбли из операта "Дон Жуан" 

23.12 КОНЦЕРТ 3, 19 часа

Диригент: Емил Табаков

Моцарт - Симфония №34, К.338

Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Вълшебната флейта"
Хайдн - Симфония № 45 "Прощална"
Солисти и оркестър на Опера Пловдив

26.11 ОПЕРА БУТИК: ДУХЪТ НА ПРЕДКОЛЕДНА ВИЕНА, 19 ч

В програмата: Моцарт, Лехар, Шраус

Солисти: Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Август Методиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов

На рояла: Ралица Ботева и Ния Недкова 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?