49

Опера Пловдив на 70! Вълнуващият юбилей събра артисти от няколко поколения

Опера Пловдив отбеляза своята 70-годишнина с вълнуващ галаконцерт. Той постави началото на честванията за знаковия юбилей на музикалната институция.  Спектакълът в Дома на културата "Борис Христов" се проведе на 15 ноември, считан за рожден ден на операта в Пловдив. На същата дата през 1953 година се е състоял първият оперен спектакъл под тепетата – „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана.

„Към всички доайени на Опера Пловдив, към всички настоящи артисти, ателиета, служби, администрация, Поклон за вярата, таланта и искреността, с които споделяте изкуството ни! 

Вие правите света по-смислен, по-духовен, по-красив! Бъдете уверени в това!

На Вас публиката, приятели и съмишленици Ви благодарим за доверието, за вярата в нас, затова че споделяме един друг свят!

Празнуваме заедно!

На многая лета Опера Пловдив!".

С тези думи директорът Нина Найденова приветства артистите и гостите на юбилея. 

Тя получи от областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев почетен плакет за годишнината. 

Гала концерта уважиха много от артистите, чиято забележителна кариера е свързана с операта на Пловдив. Сред тях в различните периоди от историята й са Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три поколения настоящи солисти на театъра -  Таня Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов. На диригентския пулт застанаха Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров. 

Първата част на концерта беше посветена на българското изкуство с произведения от композиторите П. Хаджиев, Л. Пипков, Д. Ненов и В. Стоянов, а във втората част са включени арии, дуети и ансамбли из опери на Б. Сметана, Дж. Верди, Дж. Пучини и А. Понкиели. Концертът е с участието на Оркестъра и Хора на Операта и на него са поканени над 200 артисти и служители, посветили значителна част от живота си на оперния театър в Пловдив. 

 Интересът на гостите грабна афишът на събитието – със снимка от премиерата на "Продадена невеста" - 15.11.1953, от архива на Опера Пловдив. 

Сред гостите бе и доайенът на Операта –  Аврам Андреев – любимецът на пловдивската публика, изгрял на сцената от самото й създаване. През годините той активно помага Пловдивската опера да се превърне във великолепен театър с богат и разнообразен репертоар – опери, оперети, мюзикъли. Аврам Андреев е роден на 18 януари 1928 г. в Разлог, но избира Пловдив – градът, който го свързва със сцената и където той дочака своя 95-годишен юбилей – в  превъзходно здраве и с усмивка на уста. 

Сред специалните гости за юбилея бяха сопраното Александрина Пендачанска и Кирил Манолов – наш оперен баритон с международна кариера, изпълняващ водещи роли в оперни театри и оперни фестивали в Европа, САЩ и Япония. 

По повод юбилея – под мотото "Операта е тук!" - във фоайето на Дом на културата „Борис Христов" е подредена изложба. Тя представя кратка ретроспекция в афиши, фотографии, скици и рисунки на историята на пловдивската опера от първото представление през 1953 г. до днес. 

В експозицията са включени материали от архива на Държавна опера - Пловдив и от личния архив на Аврам Андреев, а куратор на платната е Светлана Куюмджиева. Хронологията обхваща някои основни акценти, гастроли и премиери от дългата и вълнуваща история на Операта, както и елементи от сложния процес по създаването на едно оперно произведение, които обикновено остават скрити за публиката.

Снимки: Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?