OPERA OPEN с 12 събития, излезе пълната програма

Райна Кабаиванска ще празнува юбилей на Античния театър с „Мадам Бътерфлай“

12 събития ще предложи тазгодишното издание на фестивала, посветен на класическата музика, Opera Open. 140 000 лв. бяха отпуснати за него от бюджета на Община Пловдив, а до година ще бъде финансиран по отворената покана „Наследство“ към Европейска столица на културата. 

Въпреки пандемията успяхме да спасим едно мероприятие, което се наложи като водещо в културния живот на Пловдив. Да гарантираме културния календар беше риск, защото не знаехме как ще се развие обстановката с вируса. Но решихме, че артистите са важни, за което не съжаляваме. Горд съм, че в Opera Open ще вземе участие една от най-големите пловдивски прими – Соня Йончева.“, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

През 2020-та в Пловдив ще участват четири поколения артисти с международна слава, както и български актьори, които ще четат поезия с музикален акомпанимент. Те са Владо Пенев, Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и Малин Кръстев. Те ще представят любовна лирика от Пейо Яворов, Христо Фотев, Дамян Дамянов, Добромир Тонев. Петя Дубарова и други значими родни автори. 

Друг акцент ще е и церемонията по връчването на наградите на Фондация „Енчо Керязов“ на талантливи деца, която ще се състои на Римския стадион.

„Фестивалът е силен, защитен и много вълнуващ“, каза доц. Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив, която е и режисьор на спектакъла „Вратите на съня“, с който ще се постави официалното откриване на Opera Open. Както вече ви разказахме, то ще е с обърната перспектива – публиката ще е на сцената, а артистите по каменните редове на Античния театър. 

Специален гост на фестивала ще е примата Райна Кабаиванска, която ще отбележи 20 години от създаването на международния си майсторски клас в НБУ. 

Ще отбележим и друга годишнина – 75 години от създаването на Пловдивската филхармония, с „Девета симфония“ на Бетовен. 

ПЪЛНА ПРОГРАМА:

3 и 4 юли, от 21:00 часа – Съпътстващо събитие: Прожекции на филми от поредицата „На опера с БНТ2“ – Римски стадион. Вход свободен.

10 и 11 юли, от 21:15 часа – Гала откриване „Вратите на съня“ – мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Орф, Чилеа, Месиан, Арнаудов. 

17 и 18 юли, от 21:15 часа – Поетите и музиката – мултимедиен спектакъл по българска класическа музика и любовна лирика. 

22 юли, от 21:00 часа – Легенда на върха на палците „Жизел“

25 юли, от 21:00 часа – Оперетите на Виена, Будапеща и Париж VIVA L’OPERETA

20 август, от 20:30 часа – Веско Ешкенази и „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола

22 август, от 20:30 часа – Музика на мира, Ленинградска симфония на Шостакович

25 август, от 20:30 часа – Гала опера със Соня Йончева

28 август, от 20:30 часа – Целият свят е шега… Фалстаф, Верди

31 август, от 20:30 часа – Хорът и световните му гласове – оркестър на Опера Пловдив и Детски хор на БНР

4 септември, от 20:30 часа – За една мечта… „Мадам Бътерфлай“

12 септември, от 20:00 часа – „Девета симфония“ на Бетовен

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?