Opera Open е перлата в короната на Античния

Перлата в короната на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 безспорно е Opera Open, която впечатлява ценителите на оперното изкуство и гостите на града вече повече от месец.  

 

Галаоткриването на фестивала зашемети публиката с триизмерни визуални ефекти върху Античния театър. Местата на зрители и артисти по време на премиерния концерт бяха разменени и докато по белите мраморни стъпала танцьорите кършеха тела, седящите в подножието на сцената наблюдаваха с възхита шоуто.

 

Opera Open спечели адмирациите на пловдивчани с представлението „Орфей и Евридика“. Блестящата работа на един от най-търсените европейски режисьори Стефано Пода ще разтърси Античния театър още веднъж на 24 август.

 

Фестивалът включва още 8 възхитителни оперни спектакъла, сред които вечните класики „Риголето“ и „Аида“. Лятната програма с над 30-годишна традиция е със силно чуждестранно участие на солисти, режисьори, диригенти и хореографи от най-големите оперни театри в света. Благодарение на успеха си Opera Open започна да развива мащабен международен оперен туризъм. 

 

Постановките на операта стават все по-пъстри и интересни с талантливата балетна трупа. В нея танцуват над 30 балерини и балетисти от цял свят.

 

Друга важна роля играе и Пловдивският симфоничен оркестър, който напоследък участва в концерти с изпълнители от различни жанрове - рок, метал, джаз. Оркестърът, в който свирят над сто музиканти, е способен да изнесе и най-сложните симфонични концерти.

 

Не на последно място остават и самите оперни певци и певици, без които спектаклите биха били невъзможни. Една от изгряващите звезди на Пловдивската опера е Юлия Йорданова, която изгря в ролята си на Евита. Премиерата на мюзикъла "Евита", режисиран от Нина Найденова, спечели сърцата на пловдивската публика. Още преди да види бял свят, постановката привлече вниманието на ценителите и билетите за представлението се разграбиха светкавично.

 

Заветната година също потегли с аржентински темперамент - танго операта „Мария от Буенос Айрес“ на Астор Пиацола. Спектакълът бе режисиран от режисьорка Весела Кунчева. Вдъхновена от работата си в Кукления театър, Кунчева използва невероятно атрактивни техники - например се виждат само танцуващи крака, като на палците са поставени ножове, които танцуват. Наместват се готвачи, танцьори. Зашеметяваща главна роля в танго операта направи Люси Дяковска.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
изнервен

изнервен

13.07.2019 | 20:16

Това е твърде дълго за четене. Стигнах до "кършеха тела" и разбрах че става дума за изяви на проврелите под дъгата, вкл. и "Риголето"

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?