46

Опаковани сгради, опаковани души - фотографка откри свободата в миналото

Бургаската фотографка Галина Ушева грабна пловдивската публика със своята изложба „Да откриеш свободата“. Откриването се състоя тази вечер в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" в Стария град. 

Самостоятелната фотографска изложба събира специално подбрани цветни и черно-бели кадри, в които главен герой са не хора, а сгради, напуснати и изоставени от някогашните си обитатели. 

В изложбата на Ушева са втъкани три от основните нишки на човешкия живот. Първата е червената - онази, която ни напомня, че сме преходни. Че сме само гости на този свят, че изчезване безследно, а след себе си оставяме пусти и празни пространства. Точно те потъват в скръб, скриват се в черупката си и биват опаковани, в очакване на новия живот, на новото обживяване, на новото начало, на кръговрата, който неимоверно ще прескача между два цикъла - ту в миналото, ту в настоящето, ту плахо към бъдещето. 

Втората е зелената - тя показва как опакованите сгради всъщност оголват опакованите ни души. Как вграждаме целия си живот като в народна песен, за да може една сграда да има пулс, който да слеем с нашия, за да се чувстваме удовлетворени от постигнатото. Заслужава ли си всъщност? Душата ни заслужава да лети, а не да е опакована от собствените си стремежи - като напусната от обитателите сграда. 


Третата нишка, втъкана в изложбата, е бялата - тя символизира короната на свободата. Онази свещена свобода, която толкова вярваме, че стискаме в ръцете си, а тя през цялото време е така опакована, че съществуването й е нереалистично илюзорно. 

"Старите сгради са метафора на нашата душа – на целия този живот в миналото“ – споделя Ушева в едно от интервютата си в пловдивска медия. И с право. Опаковани сгради, с опаковани хора, с опаковани души. Към тази реалистична картина на бъдещето сме се засилили със скоростта на светлината. А не се питаме защо предците ни са бягали от нея. 

Изложбата на бургаската фотографка събра десетки ценители и със сигурност  привлече вниманието. Освен това, всеки посетител си тръгва с много теми за размисъл. И това е идеята. Да раздвижи опакования часовников механизъм на опакованата съвременна човешка душа. Фотографиите могат да бъдат видяни до 21 ноември. 

Първата изложба на Галина Ушева е през 1978 г. Следват над 20 самостоятелни изяви в повечето големи български градове, както и в Германия, Франция, Гърция, Турция, Латвия и Португалия. Нейни творби участват в много национални и международни изложби от Солун до Мексико и получават редица значими награди.

През 2000 г. Галина Ушева създава фондация "Мариграфия", чиято цел е да промотира български фотографи. Фондацията организира два пленера по Южното Черноморие, в които участват над 20 фотографи от страната. Двата пленера са представени с каталози.


Снимки от Наташа Манева 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?