Следвайте ни

Онлайн продавалникът прелива от картини на родните класици СНИМКИ

viber icon

Десетки картини на легендарни български художници се продават онлайн в OLX и почти никоя от тях не се предлага със сертификат за автентичност. В момента ценителите могат да си купят рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лева, две картина на Георги Божилов - Слона на цени от 2000 и 12 500 лева, Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и кой ли още не. 500 лева пък е картина на Радул Шишков. Уникално предложение е луксозен албум на Кристо и Жан-Клод, издаден в 1000 броя и подписан лично от авангардиста. Той се предлага за 9000 лева. Акварелите на Дечко Узунов са между 1500 и 1700 лева. Маслен портрет на Тодор Живков и Ленин - 50 лева.

Всичко това се търгува на юнашко доверие, гарнирано с някаква интересна история около придобиването им. 99% от картините, които се предлагат в продавалника, са без документи - нямат сертификати за автентичност или за идентичност. Ако поискаш от търговеца, ти казват да сложиш каруцата пред коня - ще го направим, но след като купиш картината.

Столичанин продава в момента рисунка на Димитър Казаков -  Нерон, за 3250 лева. Творбата е от средата на 80-те години, когато художникът рисува между 10 и 20 такива работи на ден. Не се предлага със сертификат за автентичност. „Не съм вадил, но мога да извадя. Купих я от друг човек и съм сигурен за себе си, че е оригинал. Кой ви е казал, че трябва да се издават сертификати“, недоумява продавачът на Нерон.

Той обяснява, че сертификатът за автентичност се издава от специалист по творчеството на съответния художник и този документ е различен от идентификацията на картината. Едната тапия струва 350 лева. Другата е 30 лева и се издава от комисия в Националния исторически музей.

„Ментетата тръгнаха оттам, че им вадят идентификации, а не сертификати за автентичност. За идентификацията се събира комисия от 5 души от НИМ, като в нея понякога влизат секретарката и чистачката. По закон тя не е документ за автентичност, а за идентичност - че отговаря на снимката и на размерите“, обясни продавачът. Ако купувачът настоява, ще получи сертификат след преглед от специалиста по Димитър Казаков - Нейчо Дойчев. Това обаче може да стане, след като стане договорката.

Варненец продава интересен скеч на Златю Бояджиев за скромните 495 лева. Представлява ескиз върху картон с туш, молив и гуаш - вероятно за илюстрация по книга на Миклош Вереш. „Нямам сертификат - той струва към 350 лева. Придобил съм творбата от негови роднини. За сертификат трябва да се ходи в София - да се сертифицира подписът, комисия се събира - лападжии са големи. Ако извадя сертификат, трябва да я дам не за 495, а за 1200 лева“, казва продавачът на Златю. И добавя: "Който  иска да я вземе, да си я сертифицира". Варненският продавач казва, че се разделя с ескиза само защото има нужда от пари. Преди две години е продал маслен портрет на Златю Бояджиев за 1800 лева. Изпратил го без проблеми с куриерска фирма.

Пловдивчанин пък предлага и невероятна картина на Георги Божилов - Слона, за 12 500 лева. И тя няма сертификат за автентичност, но пък има интересна история около придобиването <210> - била подарена от Слона на калекото на сегашния <210> стопанин преди години. Двамата били приятели и пиели заедно. „Не съм изкарал сертификат, но в градската галерия гледаха картината и ми казаха, че могат да изкарат. Ако някой иска да купи картината, ще изкарам сертификат“, обясни той.

 

Гилдиите:

Председателят на Пловдивското нумизматично дружество Петър Неделев, който е и търговец на старинни предмети, сред които понякога се появяват и картини, предупреждава да не се взимат картини на гола вяра и джентълменско доверие. „Пазарът в момента гъмжи от ментета и аз затова вече избягвам да купувам, като ми предложат стара картина“, казва той.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева също предупреждава за фалшификати. „Може би са колекционери, които са ги купували преди години, и сега ти продават. Но трябва да се внимава. При нас за обикновена съвременна картина хората искат сертификати“, казва тя.

 

Комисията:

Художничката Моника Роменска е член на комисията, която издава разрешителни за износ на творби към Градската художествена галерия. Не приема картини на големи художници да се продават в онлайн продавалници. „Така принизяваш изкуството на едно равнище с „Търся тоалетна чиния“. Това, че има много картини в продавалника, не означава, че има и качествени. Хората сега не купуват - пазят си парите, защото не знаят какво ще се случи“, казва тя.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.04.2021 | 14:35

От така написаното излиза,че само и единствено в продавалника се продават ментета.Ами,че то ментата си има от както свят светува.Журналиста нищо ново не е открил.Да,но си е взел хонорарчето за тази статийка.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?