71

Окриват две изложби за ден в Епископската базилика

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" гостува в Пловдив по случай 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Тя ще бъде открита на 18 април в 18 часа в Епископската базалика на Филипопол. Изложбата съвпада с първата годишнина от откриването й.

Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Изложбата „Пътешествие из живите традиции“ събира ценни кадри от страните от региона чрез пътешествие из техните живи традиции.

Много от тези обичаи и практики са резултат от срещите на различни култури през далечни исторически епохи. Експозицията се състои от 18 пана, представящи нематериалното културно наследство на всяка страна членка на Регионалния център.

Ще участва Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев. Изложбата може да бъде разгледана до 18 май 2022 г. - Международният ден на музеите.

Половин час по-рано, в 17.30 часа, Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани в откритото пространство около Епископската базилика. Там ще бъде открита фотоизложба „Епископската базилика на Филипопол“ по случай първата годишнина от откриването й. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?