49

Оживяват спомените за Първомайската група и Стефан Филипов

Съпругата му Славка още пази безценни снимки, записи и публикации за музиканта

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

В Първомай на ул. „Александър Стамболийски“ 11 е къщата на известния първомайски музикант Стефан Филипов - основател и дългогодишен ръководител на прочутата Първомайска народна група. Тромпетист, певец, композитор, оставил трайна следа с красивите мелодии от Първомайския край. Автор е на прочутото "Бачковско хоро" - емблема на Първомайската група и до днес. Навършиха се 96 г. от рождението на Стефан Филипов и 23 г. от кончината му.

Сега в къщата живее съпругата му Славка Филипова - дребна, усмихната и разговорлива жена на 88 г., която пази безценни спомени, снимки, записи и публикации за съпруга си. Най-голямата радост е внукът <210>, който носи и трите имена на дядо си - Стефан Георгиев Филипов, и сега е на 33 г. Няма дарбата да пее или свири на някакъв музикален инструмент, но е избрал професията на готвач.

Славка и Стефан се оженили навръх националния ни празник - 3 март, през 1959 г., а година след това се ражда синът им Георги. Стефан е от село Брягово, а тя - от асеновградското село Козаново, и причината да се запознаят бил местният музикант и певец Георги Бошнаков, който по това време свирил с Първомайската група. Веднъж й казал, че Стефан Филипов я забелязал на един събор в Козаново и я харесал, но тя въобще не обърнала внимание. Запознал ги на гарата в Първомай, когато тя отивала при свои близки в Димитровград, а те - на участие. Качила се на влака, а те я изпреварили с кола и я посрещнали на гарата в Димитровград. Там Стефан разкрил чувствата си и взели решение да се виждат по-често.

Минали година-две и създали семейство, но Стефан бил изключително зает. Първомайската група била в силата си и много известна за онова време. Тогава записал и хитовите си песни „Лате ле“, „Излези, моме Димано“, „Проводи Мирчо сватове“ и много други. Започнали по-често да ги пускат по радиото и получавали много покани за участия по сватби, събори, панаири… Отделно с Концертна дирекция обикаляли страната, а Стефан имал и концерти във Франция, Македония, Гърция и други страни. Зарекъл се, че като се роди синът им, ще ограничи пътуванията си, но това се случило едва след 1980 г.

В музикантската къща на Стефан Филипов било винаги оживено - събирали се с колеги, репетирали, идвали им много гости. Силно семейно приятелство имали с певеца Александър Сариевски от Македония, Иван Шибилев, Иван Кремов, а с големия Петко Радев дори били побратими (врекли се в сговор и вечно приятелство).

Днес в къщата на Славка Филипова живеят само спомените за ония неповторими години и избледнелите снимки, които тя пази като очите си. На читалището в родното село на Стефан Филипов - Брягово, бе поставена паметна плоча с лика му, за да напомня на поколенията за таланта, тръгнал оттам.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?