"Старинен Пловдив“ с първа виртуална графична изложба

Първата си виртуална изложба подготви ОИ „Старинен Пловдив“ заради ограничителните мерки покрай пандемията. Според заръките от кризисния щаб и заповедта на Министерството на здравеопазването съставът на Общинския институт е намален до двадесетина процента. Останалата част от екипа е в платен отпуск.

„Резерватът е стар, но жив. Имаме много оперативна работа, къщите трябва да се стопанисват, случват се и ремонтни дейности. Известно време работихме и на дистанционен принцип“, обясни за „Марица“ Богомил Грозев, директор на Института.

Междувременно, докато трае наложената социална изолация, ОИ „Старинен Пловдив“ подготви виртуалната изложба „Майстори на графиката“, която излезе на 1 април по случай 51 години от създаването му. Тя ще е достъпна за всеки до края на месеца и ще може да се разгледа на сайта на Института или на Facebook страницата му - Plovdiv old town official.

Графиките са извадени от съкровищницата на общинското предприятие. Изложбата ще бъде съпроводена и от любопитна справочна информация за всеки автор, която ще се публикува в периода на експозицията.

Богомил Грозев съобщи още, че в близките седмици ще се наблегне на неразказни истории за археологията на Стария град.

Друга очаквана иновация е online представяне на Епископската базилика с видеа от работата по реставрацията. Директорът предлага и определяне на цена за вход и изравняване на таксата на къща-музей „Клианти“ с таксите на останалите културни бижута в старинната зона.

„Периодът на изолация ни помага да се фокусираме върху административната работа, за която преди това не оставаше време. Започнахме актуализация на беседите. Обмисляме да представим в online пространството по-любопитен поглед към къщите. Все пак работим с идеята, че пандемията ще приключи, когато отворим врати, искаме хората да посещават Стария град с желание“, допълни той.

ОИ „Старинен Пловдив“ е пуснал и два проекта към Министерството на културата за пълна и частична реставрация на къща „Хиндлиян“ и Синята къща.

„Целта ни е всички те да станат достъпни за хората. Всеки ден съм по обекти и честно казано, толкова бързо влязох в новия ритъм на длъжността си, че сам се учудвам“, заключи Богомил Грозев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?