Следвайте ни

ОИ „Старинен Пловдив“ в намален състав, подготви виртуална изложба

viber icon

Първата си виртуална изложба подготви ОИ „Старинен Пловдив“ заради ограничителните мерки покрай пандемията от COVID-19. Според заръките от кризисния щаб и заповедта на Министерството на здравеопазването, съставът на общинския институт е намален до капацитет от около 15-20 %. Служителите работят спрямо наложените санитарни мерки, като също така поддържат дистанция един от друг. Останалата част от екипа е в платен отпуск.

„Резерватът е стар, но жив. Имаме много оперативна работа, къщите трябва да се стопанисват, случват се и ремонтни дейности. Известно време работихме и на дистанционен принцип.“, обясни за „Марица“ Богомил Грозев – директор на института.

Междувременно, докато трае наложената социална изолация, ОИ „Старинен Пловдив“ подготви виртуалната изложба „Майстори на графиката“, която излезе на 1-ви април, по случай 51 години от създаването му. Тя ще е достъпна за всеки до края на месеца и ще може да се разгледа на сайта на института или на facebook страницата му – Plovdiv old town official.

Графиките са извадени от съкровищницата на общинското предприятие. Изложбата ще бъде съпроводена и от любопитна справочна информация за всеки автор, която ще се публикува в периода на експозицията.

Първото представяне на новия директор пред пловдивската общественост

Богомил Грозев съобщи още, че в близките седмици ще се наблегне на неразказни истории за археологията на Стария град. Друга очаквана иновация е online представяне на Епископската базилика с видеа от работата по реставрацията. Директорът предлага и определяне на цена за вход на Епископската базилика и изравняване на таксата на къща-музей „Клианти“ с таксите на останалите културни бижута в старинната зона.

„Периодът на изолация ни помага да се фокусираме върху административната работа, за която преди това не оставаше време. Започнахме актуализация на беседите. Обмисляме да представим в online пространството по-любопитен поглед към къщите. Все пак работим с идеята, че пандемията ще приключи и когато отворим врати, искаме хората да посещават Стария град с желание. От една страна е тъжно, че сега калдъръмените улици пустеят, но от друга това означава, че хората са дисциплинирани.“, допълни той.

ОИ „Старинен Пловдив“ е пуснал и два проекта към Министерството на Културата за пълна и частична реставрация на къща „Хиндлиян“ и Синята къща.

„Целта ни е всички те да станат достъпни за хората. Всеки ден съм по обекти и честно казано, толкова бързо влязох в новия ритъм на длъжността си, че сам се учудвам.“, заключи Богомил Грозев.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?