Следвайте ни

ОИ „Старинен Пловдив” почита рождения ден на Маестро ДиКиро с пленер

viber icon

Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците) отваря врати за 12 млади творци, възпитаници на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” - Пловдив. Те ще рисуват на 20-ти и 21-ви май в рамките на пленер с мото „Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”.

Творческият им процес ще бъде вдъхновен от картините на големия  художник, чиято  мащабната сбирка от творби се съхранява именно в Къща Стамболян.  Посетителите на Стария град ще имат възможност да съприживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.

Преживе Маестро Димитър Киров навръх рождения си ден си подаряваше картина, а на своите приятели и почитатели - изложба. Миналата година се навършиха 85 години от рождението му, а поводът не бе отбелязан подобаващо поради пандемичната ситуация. Това мотивира екипа на ОИ „Старинен Пловдив”, който с подкрепата на Община Пловдив поставя началото на ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД с живописен пленер под надслов „Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”. „За ценителите сме приготвили и още една изненада – вълнуващ досег с лични вещи на Маестрото: любимата му лула, емблематичните му шапки и др. Благодарни сме на съпругата и муза г-жа Русалия Кирова, че предостави знакови предмети, които са били част от ежедневието на именития художник!”- споделя уредникът на къщата. 

Организаторите от общинския институт канят всички, които желаят да присъстват на откриването на пленера на 20.05. (четвъртък) в 10:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян (ул. „Кирил Нектариев“ №15), както и да проследят творческия процес на учениците.

Създадените произведения ще бъдат представени в изложба, която можете да видите от 27.05. до 06.06.2021 г. Амбицията на екипа на ОИ „Старинен Пловдив” е през септември, в рамките на Празници на Стария град 2021, да се проведе търг за продажба на картините и средствата - предоставени за материали на НХГ „Цанко Лавренов” - Пловдив.

Откриването на пленера и началните моменти от творческия процес можете да гледате на живо във Фейсбук страницата Plovdiv Old Town /official/. 

Информация за събитията във форума ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД търсете на www.oldplovdiv.bg, както и в социалните мрежи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?