Огнени страсти и танго в „Мария от Буенос Айрес“

Огнени страсти и танго ще завладеят за предпоследен път Пловдив през тази година. Хитовият спектакъл на режисьора Веселка Кунчева със специалното участие на Люси Дяковска може да бъде видян в Дома на културата „Борис Христов“ днес от 19 часа.


Историята разказва спомена за Мария - най-голямата майсторка на песните и любовта от мизерните бордеи на Буенос Айрес. Историята на жената, която мъжете боготворят и в същото време поругават. В началото на операта я виждаме неопетнена в снежнобяла рокля, която по-късно обаче се обагря в кръвта на девствеността <210>. Всички възможни страсти преминават през Мария - тя е прелъстителка и страдалка, а Люси Дяковска повече от перфектно се превъплъщава в ролята на разюзданата жена. Речитативът в бели неримувани стихове и вокални партии вървят на български и на испански. Повече от зашеметяващо е и участието на хора, оркестъра и балета на Опера Пловдив.


Вдъхновена от работата си в кукления театър, Кунчева използва невероятно атрактивни техники - например виждаш само танцуващи крака, като на палците са поставени ножове, които танцуват. Музикално-танцовият спектакъл преминава изцяло под звуците на тангото. Творбата е по музика на Астор Пиацола и по текст на родения в Уругвай поет Орасио Ферер.

Хореографията е на Явор Кунчев, а солистите са Момчил Караиванов (тенор), Живко Джуранов (разказвачът-актьор). Сценографията и костюмите пък са на Мариета Голомехова, а диригент е Константин Добройков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?