46

"Огледалната зала" става първият ни театрален музей

Музеят на Драматичният театър ще бъде открит в бившата му „Огледална зала” на 16 февруари в 18 часа. Идеята за създаването на музей в Драмата е много стара.

Театърът обяви създаването му миналата година, когато празнува 140 години от създаването си. В бившата „Огледална зала” през 90-те години са правени постановки. Нито един друг български театър няма музей.

Сред експонатите са десетки снимки, скици от сценографията на спектакли и театрален реквизит. На откриването ще бъде представен и летописът на театъра. Той е сборник на всички постановки играни досега от трупата. Събран е от драматурга и театрален архивист Катерина Георгиева. Другите създадели на музея са Никола Вандов и Божидар Тотев. 

През октомври миналата година бе представен и ръкописът на големия пловдивски актьор Георги Миятев, който влиза в пловдивската трупа 16 годишен – през 1894. Ръкописът на Миятев бе открит в Държавен архив и съдържа 558 страници.

Ръкописът бе издаден като книга, а оригиналните му страници ще са част от бъдещия музей на Пловдивски драматичен театър.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?