Следвайте ни

Официално: Комисия обяви мозайките на Голямата Базилика за завършени

viber icon

Комисията, назначена със заповед на министъра на културата Боил Банов, прие реставрацията на мозайките и археологическите структури на Голямата Базилика окончателно за завършена. Това съобщи ръководителят на проекта за мозайките и част от екипа на ОИ "Старинен Пловдив" - доц. Елена Кантарева - Дечева. Общинският институт ще е този, който ще стопанисва Епископската Базилика след официалното ѝ откриване, което още е с неясна дата.

"На оригиналния терен има над 2000 кв. м. мозайка, която ще изисква постоянна грижа. Предстои да се издаде акт 16, т.е. Базиликата да се въведе в експлоатация като посетителски център", казва доц. Кантарева - Дечева.

За поддръжката на обекта са отделени 20 щатни бройки от министерски съвет, които за сега не са ясни. Ако се наложи общинският институт ще състави и рисков екип. В Голямата Базилика има и зона, която е подходяща за провеждане на камерни концерти, фирмени форуми, временни изложби, презентации и други. За концертите няма да е нужна допълнителна озвучителна техника, абсидата също е с добра акустика.

Базиликата няма да има почивен ден, а всеки първи четвъртък от месеца входът за учащи и пенсионери ще е безплатен. На 6 септември, по случай Съединението на Източна Румелия с Княжество България, всички обекти, стопанисвани от ОИ "Старинен Пловдив" ще са с вход свободен.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?