Следвайте ни

"Одисей" на БНТ- Пловдив взе голяма награда на MASTER OF ART-2021

viber icon

Филмът на БНТ Пловдив „Одисей“ е носител на наградата „Най-добър български документален филм за изкуство“ на шестото издание на фестивала MASTER OF ART-2021. Международното жури на единствения по рода си филмов фестивал в България, в който участват само филми, посветени на изкуството, определи филма на БНТ Пловдив за победител. 

Според регламента на форума в гласуването за най-добър български филм имат право да участват само чуждестранните членове на журито. 

„По този начин искаме да знаем как чужденците възприемат българското изкуство и как оценяват филмите, посветени на него.“-заяви на церемонията по награждаването артистичният директор на Master of Art и негов създател – Найо Тицин.

За първа година наградата за най-добър български филм се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. 

Снежана Йовева, директор на института връчи наградата на Десислава Шишманова, един от авторите на „Одисей“. 

Филмът е създаден в екип с Виолин Палейков, Нончо Нончев, Мая Георгиева, Минко Краев, Милена Кекеманова.

Шестото издание на фестивала се проведе в шест български града, София, Пловдив,Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. Събитието имаше три издания - зимно, пролетно и лятно. Само в програмата на лятното издание участваха 50 пълнометражни и 18 късометражни ленти.

Голямата награда на Аурубис България получи шведският филм „Най-красивото момче в света“ с режисьори и сценаристи Кристиан Петри и Кристина Линдстрьом. Филмът разказва за необикновената съдба на Бьорн Андерсен, избран през 1970 да изиграе Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти „Смърт във Венеция“.

„Одисей“ е документален разказ за вечното завръщане. Екипът на БНТ отвежда актьора Константин Еленков - изпълнител на ролята на Одисей в спектакъла на Драматичен театър- Пловдив в магичната Итака. Заедно с режисьора на спектакъла - Диана Добрева. В емоционален и личен разговор със съвременните итакийци театралният Одисей търси отговори на въпросите: защо този мит продължава да вълнува човечеството толкова хилядолетия, какво прави „Одисея“ най-известната история на всички времена.

„Одисей“ може да гледате днес от 15.30 по БНТ 2.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?