1553

„Одисей“ на Драмата на гастрол в Атина

Спектакълът „Одисей“ на Драматичен театър - Пловдив отново тръгва на път пет години след своето създаване.

Месец след като откриха водещия европейски фестивал MITEM в Унгария, четиридесет актьори и още толкова технически екип пътуват към гръцката столица Атина, за да представят класическия Омиров епос в оригиналната адаптация на Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева.

Двата спектакъла ще се играят днес и утре от 21:00 ч. в 129-годишния театър в Пирея.

Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с множество публикации за предстоящия гастрол, осъществен с подкрепата на Община Пловдив. В статиите гостуването е определено като „исторически акт в театралната история на Гърция и България“, а спектакълът като „суперпродукция“.

Общинският театър на Пирея „Василис Михаилидес“, който е домакин на спектакъла, е историческа сграда, разположена до пристанището на града. Построена е през 1884 г. по плановете на архитекта Йоанис Лазаримос и е открита на 9 април 1895 г. Театърът е с капацитет 600 места. Идеята за неговия строеж се ражда в края на 19. век, което се е смятало за изключително визионерско, защото в онзи исторически период жителите на Пирея са едва 27 000.

Сцената на театъра се смята за една от малкото сгради, които са останали непроменени през различните исторически периоди. Първоначално сградата е използвана като музикална консерватория. Претърпява основна реконструкция през 1940 г. Архитектурата му е неокласическа, типична за Гърция през 19. век. Фасадата на театъра е грандиозна, украсена с колони и богати детайли, напомнящи на древногръцките храмове. От създаването си и до днес театърът в Пирея е един от важните и значими културни центрове на Атина и Гърция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Тия лудиЛи са?

Тия лудиЛи са?

30.05.2024 | 09:44

Пълна излагация на тая посредствена аматьорска група в страната на гръцката драматична класика! Пълна простотия е това представление и още по-голяма е простотията с филма на Деса Шашавата и Виолин кафеджията с шкембето дето произвеждат само простотии в пловдивското БъНъТъ

Отговори
1 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?