Обучават читалищни секретари за работа с хора с увреждания

С двудневен семинар на 13 и 14 декември в Костенец ще приключи обучителната програма за 2018 г. на Регионален център „Читалища“ - Пазарджик. Темата е „Хората в неравностойно положение, равнопоставени в читалищата“, част от работния план на институцията. Участие ще вземат читалищни председатели, секретари и библиотекари от всички общини в региона. Интерактивният работен формат предвижда обмен на информация, знания и опит  по темата. Треньор на умения за работа с уязвимите групи ще бъде Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ, която е и консултант по подкрепена заетост.

 

Участието на хората в неравностойно положение в дейността и функционирането на читалищата  е ежедневие, защото сред местните общности има представители на различни човешки групи в затруднение – такива с увреждания, социално слаби, стари хора, етнически малцинства, бивши затворници, наркомани, които са равнопоставени в това. Читалището като гражданска организация, с държавни функции да обогатява културния и социален живот на населението по места, е силно ангажирано с включването на различните в общността. Налага се читалищните служители да преминават непрекъснати надграждащи обучения за работа с хора в неравностойно положение, предвид спецификата на нуждите в конкретика. Целта е развиване и усъвършенстване на умение за информиране, застъпничество, подкрепа; за разработване на проекти за финансиране на подобни дейности и за създаването на достъпна среда за хората с физически увреждания.

 

Времето пред Коледа обединява и вдъхновява за добрини. Повод е за провеждане на акции и мероприятия в подкрепа на каузи. С предстоящия форум читалищата обръщат специален поглед към хората в неравностойно положение, търсейки нови възможности за социално включване и пълноценен живот на уязвимите групи. И това като целенасочена читалищна работа в партньорство с ангажираните с проблема държавни институции и неправителствени организации.     

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?