Общината дава четвърт милион за археология ВИДЕО

Четвърт милион от парите за култура, които са заложени в Бюджет 2020, ще отидат за археология, заяви заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Част от средствата са предназначени за Мал тепе и за приключване на одеона  до Хемингуей. За втория проект са заделени 300 000 лв., както ще бъде поставено и художествено осветление.  Освен това е предвидено и техническо проектиране на културното наследство около пощата. Място ще бъде реставрирано и озеленено. 

Парите за култура предвиждат още подобряване на материалната и техническа база на музеите и галериите. Само за фасадата на зала Лотос ще отидат 60 000 лв. Планетариумът пък ще се сдобие с нов прожектор, 3d очила и нов аквариум. За възлагане на техническо  проектиране на кино Космос са предвидени 150 000 лв. През бюджета за култура общината ще завърши и Голямата базилика, която трябва да отвори врати през пролетта.

"В бюджета не влизат само събития за културния календар. Това е инструмент, с който се подкрепят събитията, които са традиционни и се харесват на пловдивчани",  подчерта Панов.  

Почти 20 млн. лева се насочват за култура, в това число близо 2 млн. лева се дават за провеждането на събития от Културния календар. Сумата за календара е завишена с 250 000 лв. в сравнение с 2019 г., когато градът беше Европейска столица на културата. Освен това са предвидени и 1 000 000 лв. за завършването на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?