Следвайте ни

Обявиха началото на конкурса за наградата „Христо Г. Данов“

viber icon

Община Пловдив, заедно с Министерството на културата, обявяват началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. 

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година, в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Тази година поради пандемията от Ковид-19 от Община Пловдив е взето решение фестивалът и церемонията по връчване на наградите “Христо Г. Данов” да се проведат в периода 28 септември – 4 октомври. Затова крайният срок за подаване на кандидатури е до 2 юли, включително. В конкурса могат да участват физически и юридически лица, но само с първи книжни издания, а ако е за превод – с нови преводи на книги. 

Категориите са българско издателство; автор на българска художествена литература; преводач на художествена литература; автор в областта на хуманитаристиката; автор на издание за деца; художник или дизайн и оформление на книга; представяне на българската книга - медия/ организация/ литературен сайт, книгоразпространение, електронно издаване и нови технологии и библиотечно дело – библиотека, библиотекар. 

Конкурсът връчва и специална награда за цялостен принос и високи постижения в българската литература. Миналата година Голямата награда бе връчена на писателката Теодора Димова

Победителите се избират от професионално жури, което се обявява по време на връчването на наградите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?