Следвайте ни

Обявиха старта на литературния конкурс "Усин Керим" - Чепеларе 2021

viber icon

Отложеното заради пандемията 6-о поредно издание на Национален конкурс за поезия "Усин Керим", което трябваше да се състои през месец октомври 2020 г., ще бъде реализирано тази година, съобщават от Община Чепеларе. Литературният конкурс, който се провежда на всеки две години, е традиция за общината. Целта му е да създава и поддържа интерес към новата българска поезия, както и да насърчава авторите да продължават да творят. Форматът предизвиква интерес и с това, че в заключителният етап авторите представят стиховете си в непосредствен контакт с публиката. Журито от доказани авторитети е още една гаранция за нивото на конкурса.

Общи условия:

 

 1. Националната литературна награда за поезия „Усин Керим” е награда на Община Чепеларе.
 2. Наградата се посвещава на големия български поет Усин Керим.
 3. Наградата се присъжда на всеки две години през месец октомври.
 4. Кметът на Община Чепеларе определя жури, което включва изтъкнати поети.
 5. Заседанията на журито се свикват от неговия председател, който осигурява необходимата организация и техническа документация.
 6. Журито заседава при пълен кворум. Решението се взима с обикновено мнозинство.
 7. Журито се запознава със стихосбирките, изпратени за участие в конкурса, и определя носителя на наградата в два етапа, както следва:

 

 

 • в първия етап на заседание на журито се номинират 10 конкурсни стихосбирки, които ще се представят на заключителния поетичен конкурс-спектакъл;
 • във втория етап се провежда заключителен конкурс-спектакъл.

В тазгодишното издание конкурс-спектакълът ще се състои на 22 октомври 2021 година от 18.00 часа в НЧ “Родопска искра” - Чепеларе. Авторите лично представят номинираните стихосбирки в рамките на 3 минути /две или три стихотворения/, по ред, изтеглен от предварителен жребий. Една от стихосбирките получава Националната награда за поезия „Усин Керим”.

 

 1. Награден фонд:
  • Национална литературна награда за поезия „Усин Керим“ - 1500 лв.
  • Награда на публиката - 500 лв.

 

 

Условия за участие:

 1. В конкурса участват стихосбирки, написани на български език. Възрастови ограничения за авторите няма.
 2. В конкурса не могат да участват творци, които вече са били носители на Националната наградата за поезия „Усин Керим”.
 3. Авторите участват със стихосбирки с нови стихотворения, издадени през последните две години преди годината на провеждане на конкурса

(2019-2020 г.).

Желаещите да участват в конкурса автори изпращат на организаторите по 3 екземпляра от стихосбирките, с които ще участват.

 1. Стихосбирките, участвали в конкурса, не се връщат на авторите, а се даряват на Градската библиотека при НЧ „Родопска искра 1880” – гр. Чепеларе.
 2. Крайният срок за изпращане на стихосбирките за участие в конкурса за наградата „Усин Керим” е 30 юни 2021 година. Адресът за изпращане на стихосбирките за участие е

 

Община Чепеларе

ул. „Беломорска”44Б

за конкурса „Усин  Керим”

4850 Чепеларе

 

 1. Авторите изпращат точен адрес за кореспонденция и телефон за връзка.
 2. Разходите по присъствието на авторите на заключителния конкурс-спектакъл са за тяхна сметка. Организаторите се ангажират да осигурят на участниците хотел в града на преференциална цена.

                                                                                 

ТЕЛЕФОНИ ЗА СПРАВКИ И ИНФОРМАЦИЯ:

 

0885019933; 0888134611

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай