Обмислят награди „Пловдив“ за танц и дебют

Награди „Пловдив“ да се сдобият с две нови категории – „Танц“ и „Дебют“. Около тези идеи се обединиха повечето от участниците в дискусия за бъдещето на общинските призове днес в Дома на културата „Борис Христов“.

„Кой творец да бъде награден трябва да решават специалистите по изкуствата а не чиновниците. Аз съмият съм чиновник, но винаги слушам експертите“, заяви по време работната среща зам.-кметът на културата Александър Държиков. Пиарът на Пловдивската опера Никола Шопов предложи освен отделна категория за танци, да се въведе и награда за фестивали и други културни събития от предходната година.

Директорът на Кукления театър Виктор Бойчев пък предложи призът за творчество, предназначено за деца, да се решава от общината, а не от всички комисии, както е според сегашния регламент. Друга идея е общината да определя и  наградата за цялостен принос.

Повечето общественици подкрепиха идеята да може бъдат удостоявани творци и посмъртно, както да се предвиди възможност човек да се самопредложи за награждаване. Преподавателят по фотография доц. Никола Лаутлиев настоя да има отделно отличие и за младите творци в нова категория – „Дебют“.

Директорът на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров подкрепи идеята с аргумента, че е добре наградата да се дава за творци над  18-годишна възраст, тъй като по-малките ученици получават награди от конкурсите на образователното министерство, а за тези от 11-ти и 12-ти клас няма нищо. Писателят Марин Кадиев пък излезе с предложение да се учреди категория „История и краезнание“. Обществените обсъждания на промените в регламента ще продължат и през есента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?