Следвайте ни

Ново дело застрашава Панагюрското съкровище

viber icon

Наследниците на братя Дейкови, които откриват Панагюрското съкровище, ще заведат до месеци ново гражданско дело за собствеността на безценната находка.

Преди това през юли Павел Цветанков и Стефка Ангелова имат друго дело във Върховния административен съд, което е за плащането на разноските по предишното срещу Министерството на културата.

Павел Цветанков. Снимка от Панагюрска информационна агенция

В него ВАС отхвърли отказа на МК да регистрира съкровището като частна колекция.

„Разноските реално са около 10 хиляди лева, но ВАС призна само 1000. Министерстното не иска да плати и тях“, обясни Павел Цветанков за „Марица“. Парите са присъдени и не са платени 6 месеца. 

„Вероятно със Стефка Ангелова /сестра му - б. р./ ще започнем гражданско дело за собствеността. Досега държавата се оправдаваше, че няма данни чия собственост е съкровището. Съкровището е намерено на частна земя и принадлежи на собственика на терена и на този, който го е намерил. Законът е от 1911 година и е бил в сила до края на 50-е години“, казва Цетанков. 

Досега делата текат само по админстративен процес. Той не може да присъди собственост. 

Директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов призна, че наследниците на Дейкови продължават да изискват документи по закона за достъп до обществена информация.

„Искат такива, които сме им изпратили преди 4 години. И пак за собствеността на земята – аз откъде да ги имам! 5 пъти досега сме отговорили, че нямаме такива документи. Не ми е ясно дали смятат да има ново дело“, гадае директорът на музея. 

Доц. д-р Костадин Кисьов

Според него бедата идва от гласувания закон за достъп до обществена информация по времето на Симеон Дянков.

Тогава драстично са намалени таксите при изискване на документи от частни лица. Така от над лев за страница ксерокопие, цената пада на 1 стотинка.

„Това развързва ръцете на всякакви ищци да те влачат по дела с години“, казва д-р Кисьов. 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?