Следвайте ни

Новите разкопки на Източната порта продължават с пълна пара

viber icon

Два нови сектора в района на Източната порта се проучват с финансиране от Община Пловдив. Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посети днес обекта. 

Ръководители на проучването са археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. На място работят и група студенти от специалност "История и опазване  на културното наследство". Общо 33 студенти ще проведат практиката си на „Източната порта на Филипопол“.

Първият сектор на новото проучване обхваща пространството между двата пилона на късноантичната порта - прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е разкрит сектор от около 5 м, като се почиства и настилката от големи плочести камъни. 

Проучването в това място е наложително, поради изграждането на основната стълба за влизане в обекта от север.

Вторият сектор се проучва поради промяна на регулационната линия на имота от запад, към улица "Митрополит Панарет". Това е нов, неразкопан сектор  във връзка с предстоящите реставрационни дейности по проекта. 

Проучването се извършва в трасето на Маркаврелиевата крепостна стена, от която очакваме да се проучи сектор с дължина около 3 м. 

Археологическият паметник  на културата комплекс „Източна порта на Филипопол“ е част от големия проект "По крепостните стени на Филипопол". Той е насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции.

Стойността на бюджета за проекта е 6 009 151 лева, от тях финансиране от ЕС – ЕФРР е 5 107 779 лв. Националното финансиране е 901 372.78. Осъществява се по оперативна програма „Региони в растеж“, с приоритетни оси „Регионален туризъм”.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.09.2021 | 17:33

Браво бе.Цели 6 милиона за няколко метра разкопки.За тези пари император Траян щеше да построи втори римски театър горе в старият град.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?