49

Нови песни се запяха от „Пирин фолк“

Един от победителите е младок от Стамболийски

И XXXI издание на фестивала „Пирин фолк“, Сандански, е вече в историята с трите си конкурса за нова авторска песен на македонска основа, за изпълнителско изкуство и "Детски Пирин фолк".

Последната фестивална вечер бе запазена за най-вълнуващия конкурс за авторска македонска песен, в който се състезаваха 12 песни. Летният театър в Сандански отново бе препълнен и не можа да побере всички желаещи да станат част от магията на традициите.

Тази година събитието бе още по-специално заради присъствието на президента Румен Радев. Той е първият държавен глава, който посещава най-влиятелното фолклорно събитие у нас.

Журито с председател проф. Венцислав Димов отреди първа награда за песента „Пиринска душа“ в изпълнение на Радостина Николова по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Дешка Петрова. С три награди бе отличена песента „Боже мили“ на дуета Сашка Васева и Юлиян Асенов.  Първата награда в "Детския Пирин фолк" получи Теодора Славова от Варна, която впечатли жури и публика с изпълнението на песента „Айде, слънце зайде“.

Носителят на първа награда в конкурса за изпълнителско изкуство е 29-годишният Илиян Сандрев от Стамболийски с песента „Полъх от Пирина“ по аранжимент на Виктор Йорданов-Кардама от Пловдив. От две години Илиян е учител по музика в Общинския детски комплекс в Пещера.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Момчил

Момчил

07.09.2023 | 20:47

Тотален кич на некадърници и бездарници и ужасяваща музика....Дали някой би слушал подобно безумно блеене

Отговори
2 0
Дечо Пора

Дечо Пора

07.09.2023 | 20:00

Това са "песни", както те се изразяват, на македонска основа. Този кич продължава години наред. Никола Бадев ще се обърне в гроба.

Отговори
1 0
Бисер

Бисер

07.09.2023 | 19:49

Тотална некадърност се стелеше от сцената. Тези хора нямат чувство за самооценка и демонстрират странно високо самочувствие. В Северна Македония може да да много зле по история, но там песните звучат много по-добре.

Отговори
2 0
Перла

Перла

03.09.2023 | 17:21

Потрес!

Отговори
3 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?