49

Нови изненади за малчуганите в динозавърската зала на Природонаучния

Последната партида от 4 големи аниматроник динозаври вече посреща гости в Природонаучния музей. Те мигат, дишат, движат глави и ръмжат.

С тях броят на динозаврите в става 9, като новият акцент е 7-метровият Тиранозавър Рекс и 4-метровият птеродактил, който маха с криле и е над главите на посетителите. 

По стените на зала Лотос постоянно се прожектира 3D анимация с движещи се динозаври от праисторическия период Креда. 

С киоск система с таблет може да се извика анимация с пристигането на специално подбран динозавър. Така тиранозавърът от екрана идва до посетителите, изревава свирепо и се скрива в шубраците. Пред него е 7-метровият му аниматроник събрат. 

Динозаврите се захранват от специална електрическа инсталация, която е скрита.

Другата седмица в музея ще бъде организирана витрина с оригинален зъб от тиранозавър, две истински вкаменени яйца и автентичен скелет на птерозавър, който е закупен от Индонезия. 

Зъбът на Рекс струва около 2000 евро и е купен от Великобритания. Всички те ще имат сертификати за автентичност.

Последната партида от аниматроник динозаври и витрината с оригинални артефакти приключва осъществяването на проекта „Зала на динозаврите”, който стартира преди 5 години. 

 „Целта е излизайки от музея децата да са с усмивка. Залата за динозаврите е един от най-посещаваните модули в нещата експозиция”, каза д-р Огнян Тодоров. Новата зала ще е част от голямата обиколка на музея.

„От общината искахме това да стане модерна институция с образователен характер – прекрасните аниматрични модели са едно, но детето трябва и да може да научи нещо от музея. Затова артефакти като зъбът на Т-рекс, яйцата и скелета са много важни”, добави зам.-кметът по култура Пламен Панов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Като кажат динозаври

Като кажат динозаври

10.03.2023 | 20:13

Винаги ми се появяват точно тези, дето приличат на тях...!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?