Следвайте ни

Новата галерия "Капана" отвори врати с вход свободен

Георги Стаменов: С тази перла ще се гордеем години напред

Новата художествена галерия "Капана", която се намира на ул. "Райко Даскалов" срещу Халите,  засега е със свободен вход.  Безплатно  можем да гледаме над 110 картини, предимно на известни пловдивски художници като Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Вълчан Петров.  Тарифата за достъп в галерията и наем на изложбените пространства ще се гласува на сесията на Общинския съвет на 1 август. Предложената от администрацията цена за билет е 4 лева, но решението ще влезе в сила, след като мине задължителният срок, в който областният управител се произнася за законността.  Това означава някъде до средата на август, ако гратисът не бъде увеличен.

"Помещенията в бившия Детмаг "Снежанка" са преустроени само за стотина дни, въпреки че обектът никак не е лек. Пространството изцяло е преобразено и с тази перла ние ще се гордеем години напред", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той благодари за доброто изпълнение  на проектантския колектив с ръководител арх. Петко Костадинов и строителите от фирма "Ай джи ел", които по договор имаха осем месеца, а се справиха за три.  

Обществената поръчка  за преустройството на общинската част от стария Детмаг беше възложена от район "Централен", а самият Георги Стаменов, както и неговият заместник инж. Тошо Пашов всеки ден са контролирали как върви работата.  Строителството, започнало почти от нулата - голи бетонни стени без инсталации, струва 1 060 000 лева с ДДС. 

Най-щастлив от придобивката е директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, който ще стопанисва четирите нови зали в бившия Детмаг. "Спазени са всички изисквания за експониране и съхранение на произведения на изкуството", увери той и разказа, че картините, изложени в новата галерия, досега не са били достояние на гражданите. Както "Марица" писа, събирани са от кабинетите на властта, училища и прокуратура. От кметския кабинет са свалени две картини - на Вълчан Петров и Енчо Пиронков.  

Сградата на Детмаг "Снежанка", затворена в началото на 90-те години, за първи път отваря врати. Дълго време продължи делбата между Община Пловдив и реститутите, тъй като по решение на съда те имаха идеални части. Преди няколко години Общината получи близо 1000 кв. метра, разположени на два етажа. Останалото е частна собственост.  

 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?