Платформата „Самоиздател“ дава шанс на независимите автори

Специалистът по дигитален маркетинг Виктория Петрова и писателката Калина Радева създадоха нова платформа за независими автори, които не се издават от големите издателства. „Самоиздател“ дава поле на изява на писатели, редактори, преводачи, илюстратори и коректори, които искат да обменят опит, да научават нови неща и да преоткрият себе си или някой друг колега, който може да се превърне в най-добрия им приятел. Платформата ще служи като свръзка между писатели и професионалисти в областта на литературата и авторските права с цел бъдеща колаборация.

В сайта авторите не само ще могат да качват творбите си, независимо от жанра им, но и да участват в дискусии, да придобият опит в представянето на книгите си, какви стъпки трябва да извървят, докато достигнат до книжния пазар, как най-добре да се котират, как да развият бизнес идеята си и още много други полезни съвети и лекции. Събитията ще са главно виртуални, но периодично ще се провеждат и физически. 

Виктория също пише. Тя има подготвена книга с приказки за малки и големи, която очаквала своето издаване от малка издателска къща. Заради пандемията от Covid-19 обаче нещата са се стопирали, а проектът е останал на заден план. Вместо да чака съдбата да ѝ се усмихне, запретва ръкави и заедно с Калина създават платформата за всички онези, чиито очаквания са отнети или се притесняват, че не могат или не знаят как да постигнат мечтите си.

Калина има зад гърба си пиеси, поезия и къси разкази, които споделяла само с близките си. Започва да търси информация в интернет на английски език как да подобри идеите и сюжетните си линии, диалозите и метафорите в произведенията си. Впоследствие издава книга, целяща да помогне на читателите да разширят творческия си потенциал. Запознава се с Виктория и двете решават да подкрепят независимите писатели, защото знаят от личен опит, че да постигнеш нещо сам, е не само трудно, но и не е необходимо. Когато работиш със специалисти, с хубави идеи, нещата се получават някак си естествено и навреме.

КАЛИНА РАДЕВА

„Искаме да помогнем на бъдещи и настоящи независими писатели, които не са минали през издателства. Начинът на работа с някои издателства, особено по-големите, е такъв, че авторът трябва да отдаде авторските си права за ползване за определен период, което ограничава действията му, като в същото време не носи по-малка отговорност за разпространението на книгата. Затова чрез „Самоиздател“ искаме да свържем писателите с професионални коректори, редактори и илюстратори. За да се превърнем във вид общност, която се подкрепя“, споделя Виктория Петрова.

Един от много полезните моменти в платформата ще е наличието на бета читатели, на които авторите първо да изпращат вече готовите си произведения. Това са първите им критици, така да ги наречем, които дават обратна връзка за стила и сюжета на книгата. В България подобна практика не е особено популярна, но в чужбина се използва масово, защото все пак литературата е преди всичко за читателите.

Около сто автори са заявили интерес към платформата още преди официалното ѝ откриване, което ще се случи на 21 юни. Всеки от тях ще може да създаде собствения си профил, който ще играе ролята на негова визитна картичка. Ще съдържа натрупания му опит, творбите му, както и бъдещи планове.

Младите дами ще отворят и онлайн книжарница, в която ще се предлагат само и единствено книги на самоиздали се автори.

Дебютното събитие

Будна Вечер с Книга и Вино е първото по рода си виртуално литературно събитие в подкрепа на независимите автори в България. С него ще се постави и началото на онлайн книжарницата на "Самоиздателъ". То е подходящо както за любители на четивата, така и за бъдещи автори и професионалисти и ще се проведе на 21 юни от 20:00 часа с вход свободен. На него ще се представят няколко автори, ще се обсъди темата за това какво е да си самоиздател в България, как да търсим авторските си права и как да създаваме истински завладяваща и успешна книга. Ще се четат разкази и стихове, ще се слуша музика и ще има виртуално "Наздраве"!

Специално участие ще вземат адвокатът Жулиета Мандажиева, актьорът Чавдар Пенчев, който никога не е играл на родна сцена, но е един от най-добрите театрални актьори във Франция, неговите колеги - актьорите Александър Алексиев и Гергана Стоянова, и писателят Христо Раянов.

Писателят запазва авторските си права, но и сам се грижи за разпространението на книгата

Една от основните цели на Калина и Виктория е да разграничат остарялото понятие "самиздат" от съвременното "самоиздател". Самиздат се е използвало преди 89-а като етикет за хора, които са си позволявали да пишат извън системата. Т.е. извън издателските къщи и наложените политически и социални рамки. Тогава подобна дързост се е приемала с лошо отношение от литературния бранш. Имало е и случаи, в които подобни автори дори са били преследвани и арестувани. Донякъде то се е пренесло и в настоящето - като един вид нискокачествена литература.

„Искаме да дадем нова дефиниция за самоиздаването. Да, вярно е, че не всеки автор се справя добре сам, но не можем да слагаме всички под общ знаменател. Затова и подтикваме авторите да работят с бета читатели и редактори с цел създаване на творба с висока литературна стойност", коментира Виктория.

Спецификите при самоиздаването са, че писателят запазва авторските си права изцяло за себе си, но и сам се грижи за разпространението на книгата. Най-лесният момент е оформянето на книгата, макар че е от изключително значение, защото естетическият вид привлича бъдещите читатели. Най-трудният момент е намиране на финансиране, затова повечето самоиздаващи се автори тръгват с по-малки тиражи, които пък, от своя страна, струват по-скъпо.

Интересен факт е, че съществуват и малки издателства, които работят повече на принципа на печатницата, като едновременно предлагат услугата корекция, редакция и илюстрация.

Истината е, че колкото и добър да е един писател, няма как да се концентрира във всички посоки и да се справи сам. Затова е хубаво да има основа, от която да черпи опит и да избира правилния за него екип.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?