Следвайте ни

Нощното небе превзема Градската галерия в Пловдив

viber icon

Градската галерия се превърна в нощно небе с наситени цветове и ярки съзвездия за месец. Там, в сутеренната зала, в експозиция „Мексиканско изкуство“ са изложени снимките на младия фотограф Климент Трендафилов. Той е заснел композитни нощни снимки на небесни тела чрез дълги експозиции, като всяка негова фотография е съставена от няколко кадъра. След обработката им се получават ефектни живописни картини - едновременно реални и фантазни.

Климент Трендафилов казва за себе си, че е човек, който обича да мечтае и да е далеч от шума. Любими са му вечерите сред природата, които го открехват и за света на фотографията, и го запалват по астрожанра. Започва да снима с телефон, но вече разполага със собствена фотокамера. Композициите си замисля месеци преди да реализира кадъра. И след дългото планиране и заснемане следва процес на правилна обработка. Именно специфичната цветова обработка е това, което придава индивидуалност и собствен стил на неговите снимки.

“Планирам кадрите си, като проучвам географските качества на избраното място - височина, посоки, как да стигна до там, какво може да се снима, има ли светлини наблизо. Отделно следя прогнозите за времето, но то често се променя толкова бързо и неочаквано, че все по-рядко имам вяра на този момент. Когато пристигна на мястото, без значение по светло или по тъмно, то ми е толкова познато от подготвителния етап, че все едно вече съм бил там…”, споделя Климент Трендафилов.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 ноември в Градската галерия на ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град. Предпазните маски и спазването на дистанция от 1,5 м са задължителни за посетителите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?