Нощта на музеите и галериите подлуди хората

Смачкани бирени бутилки, пластмасови чаши, разхвърляни салфетки, мазни картонени кутии от пуканки заляха центъра след Нощта на музеите и галериите. Целият град се изсипа по Главната и в Стария град между 21 и 23 ч. - едни да гледат изкуство, а други за купон. Всяка галерия се беше погрижила изкуството да се съпътства с упойващи аромати на вино и бира. На практика достъпът до артпространствата беше невъзможен. Почитатели, зяпачи и творци драпаха със зъби и нокти, за да се доберат до желаните изложби. Драстични задръствания принудиха шофьорите да маневрират по тротоарите в подстъпите към Стария град. В голямото боричкане малцина успяваха да видят експозициите и нестандартните акции. Своя принос дадоха и софиянци, които след един неуспешен опит за организация на подобно събитие решиха да се включат в пловдивския маратон. Дъждът поохлади страстите и прати част от хората у дома. Но преди това цареше пълен хаос.

Пълна лудост беше меракът на хората да се бият с възглавници на Пижамената вечер в книжарница „Хеликон". За малцината ценители на словото стана ясно, че на никой не му е до четене, но пък е страшен кеф да се сбиеш, дори и с пух. Ексцентрична беше двуметровата скулптура от кубчета лед, която галеристката Веселина Сариева бранеше от любопитни да я пипнат. Палатка насред фонтана, пълна с охлюви, от която се чуваха откоси от автомат или писъци, привличаше смелчаците. На метри от странната инсталация концертът на група „Респект" пред БНТ  -  Пловдив задейства алармите на паркираните коли.

Наслада за истинските ценители бяха класическият концерт в Историческия музей, концертът православна и католическа музика на Певческо дружество „Ангел Букурещлиев" в Иконната галерия, седянката в Етнографския музей, ателиетата в галерия „Възраждане", стилните изложби на Илия Желев в „Аспект", на Милко Божков в „Дяков", на Димитър Войнов-баща в „Жорж Папазов", на Максим Бояджиев в „Червеното пони". А накрая с откупки се поздравиха Янко Ненов, който гостува в „Арт Спектър", и Ставри Калинов - в бара на новотел „Пловдив".

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ:

Петя Гогова, зам.-кмет:

Това е Нощта на Пловдив, нощта на изкуствата в културната столица на България.

Мария Петрова, трикратна абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика:

Прекрасно е, но защо през другото време няма толкова хора в Стария град...

 Петър Пенчев, бивш футболист на „Ботев" и „Левски":

Радвам се, че има толкова много млади хора по улицата, харесва ми оживлението, търся своята изложба.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?