49

Норвежци дават 781 хиляди лева за дигилизация на музеите ни

След година и половина пловдивските културни институции ще станат много по-дигигални и с много повече добавена реалност с новия проект за 781 500 лева, който се финансира по Норвежката програма.

Ще бъдат открити нови работни места, а обектите ще са по-атрактивни за чуждестранните туристи и децата. С него културното наследство на града трябва да бъде представено в „ревитализирани, реставрирани и реновирани места”.

Ръководител на проекта е Петя Щерева, която има опит с изпълнението на европоректи.

В проекта участват четири пловдивски музея, градската галерия, библиотеката и „Старинен Пловдив”. „Проектът е глобален и целта е културните институции да вкарат повече дигитални технологии и да избягат от витрини”, обясни зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов. 

Той припомни, че в Пловдив се пазят над 2 милиона артефакта.

Ще бъде разработено голямо пловдивски приложение за таблети и смартфони, което не само ще представя различните атракции, но и с помощта на предизвикателства и игри ще препраща гостите от един обект на друг. На шега туристите ще могат да гонят дори покемони в пловдивските музеи.

Всеки музей или институция трябва да създаде екип, който да реши който да реши кои експонати да бъдат представени и каква история да бъде разказана по нов начин.

Не всички пари по проекта ще отидат за дигитални технологии. С част то средствата Археологическият музей ще направи климатични система за фондохранилището си и за библиотека „Борис Дякович”. Също така ще има подмяна на осветлението на залата за временни изложби и залата на християнската гробница от 4 век. 

Дигитализацията обаче ще показва фриз на Здравеносните божества от 2 век и графично възстановяване на мозайката от синагогата през римския период.

Историческият музей ще направи текущ ремонт на зала „Съединение” и с мобилно приложение ще разказва за сградите на музея и какви експозиции има в тях. 

Етнографският музей пък готви нови витрини и ще създаде интерактивна карта на 7-те етнографски области. Отделно ще продължи да развива новата си сграда на ул. „Съборна” 20.

На първи й етаж ще има работилница за деца. Музеят  близо година и половина още чака одобрението на проекта си от НИНПК. 

Природонаучният пък разработва приложение, което представя залата за гръбначни животни и живата му експозиция. Градската галерия ще създаде 5 широкоформатни дисплея на стойки.

ОИ „Старинен Пловдив” предлага мобилно приложение, което представя творби на Златю Бояджиев и Димитър Киров, както и двете галерийни къщи – тази на д-р Стоян Чомаков и на Верен Стамболян. Институтът ще продължи да надгражда VR технологиите си в Епископската базилика на Филипопол.

Добавената реалност и дигиталните приложения ще търсят своите изпълнители след обществени поръчки. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?