Николай Неделчев “пренесе” съвременното изкуство в Пловдив

Вчера вечерта в СКЛАД в Тютюневия град бе открита обща експозиция на колекционера Николай Неделчев “Поглед в депото или Колекционирайте правилно!”. В поредния добър проект на Неделчев, заедно с фондация “Едмонд Демирджиян”, пловдивчани успяха ще се запознаят с част от ценната колекция.

Произведенията на съвременни български автори са събирани от Николай Неделчев в продължение на години. Син е на скулптора Трифон Неделчев и израства в безвремието на изкуството, заобиколен от творчеството на Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и редица други големи майстори. Активно колекционира изкуство от 2010 г. насам и продължава с удовлетворение дейността си в тази посока. 

Николай Неделчев е основател и управляващ директор на една от най-големите компании за интегрирани маркетингови комуникации в България - Publicis Groupe Bulgaria, част от която са знаковите агенции Saatchi & Saatchi, Leo Burnett, BBH, Zenith и др. 

“Аз съм пловдивчанин под прикритие, въпреки, че работя в други градове, най-важните години в израстването ми прекарах в Пловдив. За мен е щастие, че мога да покажа колекцията си в моя град”, посочи рекламистът.  Проектът, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, “разказа” очарователните истории на родните авторите на съвременното изкуство. 

В изложбената зала бяха изложени едни от силно въздействащите картини, скулптури и апликации, които подбудиха интереса на широката публика и предизвикаха възхищение за упоритата работа по съхранението им. 

Сред впечатляващите произведения бяха включени творби на Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Генчев, Любен Петров, Сашо Стоицов, Венцислав Занков, Нина Ковачева, Алла Георгиева, Станимир Генов, Руди Нинов, Аделина Попнеделева, Антон Терзиев, Стефан Божков, Красимир Кръстев-Рассим, Стефан Иванов, Радоил Серафимов, Богдан Александров, Миряна Тодорова, Калия Калъчева, Валентина Шара, Йонко Василев и други. 

Всяка от тях се показва за първи път в обща експозиция в града под тепетата. 

“Не мога да определя коя е най-сантименталната ми творба от изложените тук. Всяко нещо е свързано с усещания и различни моменти, които могат да те свържат с даденото произведение”, твърди Неделчев. Специален акцент бе сложен върху повече от двадесетина имена, които бяха представени в миниекспозиции в изложбената зала. 

Автор: Кристина Гайдаджийска 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?