49

Николай Славеев издаде 14-и албум - „Чорбаджийска сватба“

Гласовитият родопски певец включи в него и авторски песни, подготвя следващия до края на годината

Николай Чапански,

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

 

Родопският певец Николай Славеев зарадва почитателите си за първа пролет с нов албум, озаглавен „Чорбаджийска сватба“, в който е включил както авторски, така и емблематични фолклорни и патриотични песни. Това е 14-ият албум в творческата му кариера, която започва от 1995 г., но първи, който продуцира и издава сам, след като прекрати отношенията си с голяма музикална компания.

"Много съм щастлив, защото от 2018 г. не съм издавал нищо, когато беше тиражиран и последният ми диск. Това не означава, че през тези години не съм творил и не съм записвал песни, но сега след тези трудни години се нахъсах още повече и реших да събера последните си записи в този специален за мен албум", казва Славеев.

При създаването му се е доверил на близки приятели и истински таланти, като Димитър Милев, Артур Надосян, Стоян Богданов, Петьо Василев - Пеко, Гроздан Начев и Сандо Сандев.  В новия диск участва и гайдарски състав „Войводите“ с ръководител Атанас Младенов и неповторимите музиканти Петър Войников, Александър Тодоров и Тошко Колев.

Дискът е кръстен на една от авторските му песни - „Чорбаджийска сватба“, създадена преди две години по негов текст и аранжимент на Артур Надосян, известен още като Златния глас на Армения, който в последните години работи и за примата Лили Иванова.

Другата авторска песен, с която Николай Славеев се гордее, е „Гурбетчийска мъка“, посветена на всички българи, които живеят по целия свят и милеят за родния край.

"Имах възможност да изнеса концерти в различни европейски държави, както и в САЩ и Канада. Видях зажаднели за нашите песни и танци българи. Видях  сълзите в очите им и голямата носталгия по родината. Тогава се роди у мен текста на тази песен, а музиката е дело на Стоян Богданов", казва певецът.

Една от интересните и хумористични песни в новия му диск е „Дуньо иде от полето“, която е направена в отговор на песента „Дуна иде от полето“, изпята преди много години от самия него. Песента е за всички танцови състави, професионални и любителски, които на основата на тези изпълнения създадоха и свои танцови композиции.

Някои от песните, включени в диска, вече са заснети на клипове, наподобяващи филм. Двете песни - „Боят настана“ и „Петко льо, капитанине“, са заснети на връх Шипка с екип от 30 души. В снимките участват малкият голям гайдар Стефан Иванов от формата „България търси таланти“, Стефан от „Фермата“ и гайдарски състав „Войводите“ със своя талантлив ръководител Атанас Младенов. В специален микс и аранжимент са събрани хитовите родопски песни „Рипни, Калинке, да тропниме“ и „Пустоно лудо и младо“.

Гласовитият родопски певец твърди, че е събрал песни и за още един албум, който ще се появи преди зимните празници - в края на година. Много от тях вече са тествани пред публика и ще станат любими на слушателите.

Между участията и ежедневните си ангажименти Славев се зарежда с любимото си риболовно хоби. Често отскача от родния си град Сърница, където има вила на брега на язовира, и оприличава мястото с божествено райско кътче за отмора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?