Следвайте ни

Независимите артисти искат социален фонд за култура

Творците създадоха и петиция в подкрепа на предложенията за запазване на независимия сектор

viber icon

Към министъра на културата Боил Банов, комисар Мария Габриел, Цвета Караянчева, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Силвия Георгиева се обръщат артистите в България за взимане на спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор.

Позиция на българския независим сектор на сценични изкуства излезе във връзка с обявяването на извънредно положение в Република България на 13.03.2020 г. Освен с официално писмо, творците създадоха и петиция.

За да не се сложи краят на свободното изкуство в страната, артистите се обръщат към управляващите с няколко предложения. Първото е да се създаде социален фонд, който да подкрепи спешно независимите български творци, пряко засегнати от въвеждането на извънредната ситуация.

Второто предложение е създаването на структурен фонд, който да гарантира устойчивостта на организациите от независимата творческа сцена, като подкрепя частично преките разходи за тяхното съществуване. Тази мярка съществува в страните членки на ЕС и без ситуация на криза.

Има голям брой артисти, които не са на щат в държавни или общински институции. Те работят на проекти или на свободна практика. Осигуряват голяма част от културния живот, разнообразието в него. Някои работят експериментално, развиват нови форми, други поддържат традициите, носят високо съдържание, а има и малки групи, които ще донесат радост и забавление в ежедневието по време на празник и делник.

В момента културните, арт и празнични събития са отменени. Pри нас например всички ангажименти паднаха до юни 2020. Това оставя много артисти и работещи в арт организации без никакви, наистина никакви приходи - поне за около 4 месеца. Някои от тях са семейства.

Чрез тази петиция искаме да обърнем внимание на МК към ставащото, да инициираме среща. Целта е най-вече да помогнем на тези артисти, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа и това да стане достатъчно бързо.

Предлагаме срещата да е към 27-ми март, което ще ни даде възможност да се подготвим по-конкретно. Следим отблизо това, което се случва в другите европейски държави – има много положителни примери и добър опит, който може да ни помогне много в българската специфика.“, обясняват Елена Пападопова и Пламен Георгиев - създатели и ръководители на Жар театър (независими артисти).

Артистите настояват и  за приемането на своевременни мерки, които да гарантират равнопоставеност между държавния и независимия културен сектор. Това ще осигури не само оцеляването и на двата типа културни организации в сегашната криза, но и устойчивостта им и развитието им  в бъдеще, основано на свободна конкуренция, която да се базира на качеството на културния продукт, достъпа на публиката до разнообразно културно съдържание и мотивиране към партньорства.

За целта родните творци са готови да организират онлайн среща до края на седмицата с представители на МК и независимия културен сектор, на която да бъдат договорени конкретните срокове за изпълнението на тези мерки.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?