Следвайте ни

Независими артисти възпяха Вапцаров във филм СНИМКИ

viber icon

Стихотворението „Песен за човека“ вдъхновява Гордан Коев и Петър Дойчев още като ученици

Никола Вапцаров е сред великите поети на България, които не са били приемани еднозначно нито приживе, нито след физическата им смърт. Макар да има само една издадена стихосбирка - „Моторни песни“, той се превръща в едно от най-големите имена в българската литература. 

Стихотворението „Песен за човека“ вдъхновява Гордан Коев и Петър Дойчев още като ученици. Те са завършили ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, а по-късно и двамата се насочват към киното. Гордан е абсолвент в Театрален колеж „Любен Гройс“, а Петър завършва кинорежисура в Нов български университет. Вече имат една обща продукция - „Yourself?”, която излиза през 2017-а, а втората е „Песен за човека“. Нейната премиера в Пловдив може да видим на 6 юли в Дом на киното „Lucky” от 19.30 часа. Публиката ще бъде посрещната от двамата продуценти.

Избират поемата, защото са удивени от гениалността й. Притежава всички нужни данни за филм - ясно изразена драматургия, действие и послание. Лентата започва в момента, в който Никола Вапцаров се сблъсква с първите си житейски трудности. Проследява престоя му в село Кочеринево, където работи като огняр, а после като механик във фабриката „Българска горска индустрия“ АД. Тези години никак не са леки за България. Втората световна война е обхванала целия свят, съпътстват я бедност и мизерия. Животът на работниците у нас е изпълнен с изпитания. Точно тогава се оформят първите революционни идеи у Вапцаров. Започва да привлича привърженици, да чете комунистическа литература. Вижда социалното равенство като спасение.

Филмът представя и емоционалната загуба на сина му Йонко, който умира на година и половина. Тогава поетът отказва работа във вестник „Зора“ заради принципите си, което косвено допринася за смъртта на сина му, защото няма пари за лечение. Започва да пише поезия, която по-късно ще се превърне в тема на дебат за поколенията. Сюжетът на филма завършва със смъртта на поета през 1942 година.

„Вапцаров със сигурност има връзка със социализма, ала филмът ни не акцентира върху неговите политически възгледи, нито се опитва да налага наши. По-скоро наблягаме на човешката му същност. Показваме го най-вече като поет и хуманист, показваме бляновете му. Засягаме три основни проблема - за хуманността, за това какво е надеждата и дали целта оправдава средствата. Във втората половина на филма показваме визуализация и на самата поема „Песен за човека“. Опитваме се да я пресъздадем през собствената си призма“, споделя Гордан Коев.

Турнето започна на 2 юли и завършва на 10-и, като ще се посетят София, Пловдив и Бургас. Едновременно се водят преговори и с киносалони в други градове.

„За жалост, историята е доказала, че хуманизмът не е бил толкова успешен. Ако Вапцаров беше роден в наши дни, би бил доволен от социалното развитие на България. Но, от друга страна, като знаем каква революционерска душа носи, със сигурност би намерил нещо, за което да се бори“, заключват младите мъже с нескрито уважение към великия поет.

Празни приказки никому не са нужни. Само истинските послания успяват да издържат на времето, заявяват създателите на филма.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?