4020

Неуморен и вдъхновен: Акордеонистът Добри Вълчев на 75

Музикантът продължава да ръководи четири формации и оркестър „Хебър“

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив 

Акордеонистът Добри Вълчев е един от най-дейните музиканти в Пловдивския регион. Този месец той отпразнува юбилейния си 75-и рожден ден с пищен купон в морското градче Китен по време на международния фестивал „Атлиманска огърлица“ заедно с групите, които ръководи. Организаторите на фестивала го изненадаха с приз за съвременен будител и юбилеен плакет за най-добър човек и отличен художествен ръководител. Отличията му бяха връчени на официалната церемония по награждаването на призьорите, а той почерпи подобаващо всички за здраве. Към купона в един от парковете на Китен се включила и украинска група, която също го поздравила с няколко песни, и така честването на юбилея му добило международен характер.

Днес Добри Вълчев е художествен ръководител и корепетитор на певческите групи „Чая“ в село Катуница, „Здравец“ в село Войводиново, „Тракийка“ от Рогош и група „Вяра“ на село Караджово. Благодарение на неговите усилия и ежеседмични репетиции тези формации се развиват възходящо и жънат успехи по фестивалите в България. Освен с певческите групи от региона продължава изявите и с оркестър „Хебър“, на който е основател и ръководител от 1979 г.

Освен личен юбилей Добри Вълчев чества и 45 години от създаването на оркестъра си, който носи старото име на река Марица. Животът му е посветен на музиката вече пет десетилетия и не мисли да поставя точка, докато може да държи акордеона и го канят на изяви.

Роден е през 1949 г. в първомайското село Искра. Творческия си път започва със сватбарските групи в този край, но на голямата сцена стъпва през 70-те години с Гълъбовската народна група на Георги Камбуров. След това набира смелост и създава свой оркестър заедно с музикантите Иван Янков - кларнет, Благо Папазов - саксофон, Желязко Борисов - китара и Васил Василев - ударни инструменти. Солистки на оркестъра през тези години са били Милка Делева, Иванка Иванова, Елена Пенчева, Недялка Павлова, Радка Стефанова, Ренета Георгиева и Невена Вълчева. Популярност получава след първите си записи в студиото на Радио Пловдив през 1980 г. по обработка на тамбуриста Игнат Куков. Любопитен факт е, че кръстник на оркестъра става един от големите му почитатели - Христо Вършилов от Брестник, който след една изява в селото предлага името „Хебър“ - най-древното име на река Марица, защото музиката им се лее като водите на Марица с дълги и красиви хора, на които краят не се вижда.

Приятели и колеги на Добри Вълчев казват, че той е щастлив човек, защото винаги е заобиколен от позитивни хора и положителна енергия, а и неговите деца са също музиканти, с което се продължава традицията в рода.

Музикалното в Широка лъка с безплатни консултации за ученици

От тази седмица Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка отвори врати за бъдещите си възпитаници с безплатни консултации по всички специалности - български танци, народно пеене и народни инструменти - гайда, гъдулка, кавал и тамбура. Едновременно с това започна прием и на документи за новата учебна година на ученици, завършили VII клас, съобщи Стоянка Тенова - директор на училището. Приемните изпити ще са по график следващата седмица на 29 и 30 юни.

Завършилите НУФИ - Широка лъка получават диплома за средно образование и свидетелство за III степен професионална квалификация. Музикалното училище предлага модерна материална база, безплатен пансион и закуска, творческа изява в хор, оркестър и танцов състав, както и прием в АМТИИ по документи. Повече информация можете да получите на тел. 03030/23 33 или на място по време на консултациите.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

23.06.2024 | 17:48

браво!

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?