49

Неукротимата Вени сля изкуство и прет-а-порте

Неукротимата Венета Павлова намери своето призвание и се радва на първата си изява като бъдещ дизайнер. На 16-годишната ученичка от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив се довериха две утвърдени имена - художникът Христо Бозуков и кураторът и артмениджър Джей Хауари. Вени ще е част от официалното откриване на юбилейнатa изложба по случай 10 години творчество на Христо Бозуков и първа самостоятелна изложба в галерия „2019“: „Ние, Вие, Те, ХrистоБ. на 10“. Инспирирана от картините на живописеца, Вени твори модели прет-а-порте, които ще оживеят по време на официално ревю под звуците на миналогодишния победител на „Евровизия“ - рок бунтарите от Måneskin. Ментор на младия талант е дизайнерът Паци Парапанова, която ще създаде дрехите по неин проект.

8 модела по фрагменти от 4 картини, които ще се превърнат в 8 тоалета. Това е амбициозната задача, с която крехката и нежна тийнейджърка се е заела, за да покаже пред света, че

изкуството може да се превърне в мода, а модата - в изкуство.

С Христо се запознават миналия юни, когато художникът представи проекта си „ВиброПулс 139/94“ - новаторски интермедиен пърформанс с участието на японска оперна певица, кларинетист, пианистка и три манекенки.

„Тогава той рисуваше на живо върху момичетата, които бяха в ролята на платна. После Джей, неговата приятелка и мениджър, като чу, че Вени иска да учи мода, ни покани на гости в Нидерландия, където живее понастоящем“, спомня си майката на талантливото момиче - Снежана Павлова.

Посещението им съвпада с тамошните дни на Отворените врати в университета ArteZ в Arnhem. "Решихме импровизирано да си направим дълъг уикенд - хем да се забавляваме, хем да видим какви са условията в университета, защото ми предстои кандидатстване в чужбина", разказва десетокласничката, която няма търпение да поеме по пътя на професионалната мода.

Идеята за съвместна изява между художника и младата дизайнерка се родила, когато четиримата - майка, дъщеря, домакинята Джей и Христо Бозуков, се разхождали в един от артистичните квартали на Айндховен. Реализацията оттук нататък била въпрос на взаимно вдъхновение, дълги чатове между България и Нидерландия и огромен хъс, с който Вени тръгва да сбъдва мечтата си. Проектът с Христо не само й дава криле, но има практическо приложение -

ще й послужи за портфолио при кандидатстване в чужбина.

„Втория срок на 12-и клас ще знам дали съм приета, или не, но на практика подготовката ми започва още отсега“, разказва Венета. Възхитена е от другия участник в проекта - дизайнерката Паци Парапанова - позитивна, широкоскроена и творец по душа. „Тя ми гласува доверие, стана мой ментор и аз съм й безкрайно благодарна за това“, не крие вълнението си момичето.

За събитието, което е важна стъпка в професионалното й развитие, тя се доверява изцяло на приятели и съмишленици. Младите изпълнителки Ива Ичевска и Джени Джо,с невероятния си талант ще се грижат за настроението на гостите. За ревюто Вени не залага на професионални манекени, а на момичета на нейната възраст, които държат на това как изглеждат, имат афинитет към модата и чувство за хумор.

„Поканих моите приятелки, с които се подкрепяме във всичко. Едната е от София и учи в Италианския лицей, другата ми е близка от детската градина и сме големи фенки на френския език. Третата е от моето училище. Чувството за хумор ни помага в творческия процес, доста е зареждащо. Но главният „виновник“ за вълнението ми са картините на Христо, които са изключително цветни, колоритни, експанзивни. Усещаш топло и нежно женско присъствие в тях“, усмихва се Вени. Тоалетите, които ще представи по време на изложбата, са в стил 70-те и 80-те и са предназначени както за тийнейджърки, така и за по-улегнали дами.

„Искахме в ревюто и моделите

да няма нищо прекомерно и екстравагантно“,

казва Вени, която е земно момиче, ценител на естествената красота. „Голям противник съм на това, което в момента се смята за модерно - да приличаш на излязъл от фабрика, да си изкуствен човек“, категорична е десетокласничката, чийто проект е насочен към младото поколение. Целта й е да провокира връстниците си и да ги накара да погледнат под различен ъгъл на изкуството. „Българинът понякога е твърде критичен към новото. А всички знаем, че бъдещето е на младите. Гениалните неща идват благодарение на промяната“, убедена е даровитата тийнейджърка. Тя вече е наясно с трудностите в изкуството, с тежката задача да съхраниш себе си и да продължиш да вярваш, че си на правилния път. Убедена е обаче, че изпитанията винаги те провокират да даваш най-доброто от себе си.

Котката Шарлота в чизми

Котката Шарлота не е котарак, но често се оказва обута в чизми. Е, може би не точно чизми, по-скоро изискан тоалет, изработен от старите чорапи на Вени. „Пробивам дупка за главата и още четири - за лапичките, и костюмът на Шарлота е готов“, разказва през смях момичето. Като малка тя пробвала да си ушие пола, но в нея се побрал само единият й крак. „Беше най-лошият ми опит, никога не бях се докосвала до шевна машина“, спомня си Вени.

"Ние, Вие, Те" с реверанс към дамите

Проектът „Ние, Вие, Те: Христо Б. на 10” е артпърформанс, насочен към жената и непреходния дух на нейната природа. За жените и жената, за нейния многолик образ, в който минало и настояще загубват своите граници и се превръщат в едно послание към съвременната действителност. Жената е символ, закодирал в себе си многопластова изразност. Тя е Муза. Тя е Сътворителка. Тя е Богиня. Нейните таланти и възможности въздействат на креативната мисъл и създават безбройни интерпретации. Ах, съвършената женска природа….

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?