2374
Следвайте ни

Непознатите будители: Отец Кирил Нектариев гради училища за девойки

viber icon

Огромното си богатство щедрият дарител завещава за просвещение, оставя на роднините си само 30 000 гроша 

От акции в руските железници от 1873-а до революцията през 1917-а Девическото училище в Пловдив получава издръжка в злато

Денят на будителите е чудесен повод да почетем делото на един от най-щедрите пловдивски дарители за българското девическо образование - отец Кирил Нектариев. Делото на един от най-значимите дейци в Пловдивския край от времето на Възраждането в книга описа д-р Стефан Шивачев, директор на Историческия музей. Книгата, първа от поредица „Прочути сопотненци“, е дело на издателство „Захарий Стоянов“.

Отец Кирил Нектариев с рождено име Кирко Недюв е първороден син в буден сопотски род, в който владее дух на благоговение пред науката. Получава добро за времето си образование. Завършва  килийното училище на Сопотския мъжки манастир, където преподават монаси, усвоили науки и педагогика в Атон и в Рилския манастир.

Кирко приема монашеството и духовното име Кирил Нектариев.

Говори езика на Омир толкова добре, че през 1825 г. новият гръцки митрополит в Пловдив Никифор, изключително образован човек, го прави свой пръв помощник, протосингел. Това е пост, равнозначен на финансов министър. Задачата му е събирането на данъци в най-голямата епархия в България - Пловдивската, която се простира от Ихтиман до днешната турска граница и от Стара планина до Егейско море. 

Монахът Кирил се оказва мъдър финансист - събира данъците без натиск и насилие. 

25-те години на поста протосингел са шанс Кирил Нектариев да се изяви като дарител и будител. Той е връзката между митрополит Никифор и влиятелната фамилия на Чалъковци, които са в основата на Българското възраждане  в Пловдив.

Неслучайно през 1836 г. при откриване на  българско класно училище в Копривщица  се случва нещо невероятно - гръцкият митрополит лично освещава школото.

Нещо повече - голямото дарение за училището е на Вълко и Стоян Чалъковци, следван от дарителите митрополит Никифор и протосингел Кирил. Две години след това митрополитът освещава и дарява, заедно с Нектариев, първото класно училище в Сопот.

След смъртта на Никифор през 1850 г. протосингел Кирил е прогонен от новия митрополит българомразец. Така започва най-активният дарителски период на духовника.

Нектариев разполага със 120 000 гроша - огромна сума за време, когато къща в Старинен Пловдив се продава за 5-6  хил. гроша. Отецът е аскет, който не ламти за богатство, а иска да помага за градеж на училища. Като опитен финансист дава парите под лихва и ги умножава докъм 500 000 гроша. 

Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив.

В писмо до руското външно министерство Нектариев обяснява защо дарява предимно за девическото образование - за да даде шанс на българските девойки да получат знания на роден език, напук на нашествието на католици, протестанти, гърци.

Нектариев прави всичко възможно с парите от даренията му да се изградят училищни сгради.

С негови средства е изградено девическото училище в Сопот, днес Радиното училище, превърнато в музей. За строежа на калоферското училище са събрани 75-80 000 гроша, от които Нектариев предоставя  20 000 гроша.

Най-голямото дарение на Кирил Нектариев обаче е за пловдивското девическо училище "Свето Благовещение", създадено през 1862 г.  Депозира при племенниците си Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ 1800 златни турски лири, равни на 160 000 гроша. С тази сума със съдействие на Найден Геров са закупени акции на руските държавни железници, чиято лихва твърдо се изплаща в злато.

Така от 1873 г. до руската революция  през 1917 г. всяка година в Девическото училище в Пловдив пристигат около 5000 български лева, тогава равни на френския франк.

Преди смъртта си отец Кирил завещава само 30 000 гроша  на роднините си, 435 000 са дарени за благотворителност. 

Отец Кирил Нектариев умира през 1870 г в Карлово. Погребан е там, но три години по-късно племенникът му отец Йоаникий препогребва тленните му останки в Сопотския мъжки манастир, каквото е предсмъртното желание на дарителя. 

През 2017 г.  в Сопот е издигнат паметник на Кирил Нектариев. От 2022 г. на негово име ще бъде присъждана награда за финансист.

Чичото на Ботев расне в Кючюк Манчестър

Изключително важен фактор за израстването на отец Кирил Нектариев е родният Сопот - индустриално средище по време на Възраждането. Известен със занаятите си - историците изброяват 40. Наричат го Герджик Сопот и Кючюк Манчестър, български вариант на британския индустриален център. Градът е чисто български, там турчин не може да замръква, с местно самоуправление. В града има две килийни училища - това в мъжкият манастир "Св. Спас" съществува от 15. век. По-будни монаси са пращани на обучение в Рилския манастир и на Света гора, в Атон.  

Кирил Нектариев произлиза от род, свързан с едни от най-видните фамилии и личности на България.   

Кръщелното име на отец Кирил Нектариев е Кирко Недюв. Роден е през 1795 г. в семейството на Недю и Мита Цвяткови.

Баща му се занимавал с търговия, най-вероятно на платове, имал и бакалница. Бил буден човек, владеел гръцки. Някои извори го наричат Хаджи Недьо, което показва, че е бил достатъчно заможен да отиде до Йерусалим.

Семейството има осем деца - трима синове - Иван, Кирко и Стоян, и седем дъщери - Ирина, Ана, Петра, Мария, Тодора, Стойна и Теодосия. 

След като овдовява, Недю Цвятков се замонашва в Сопот под името Нектарий. Оттук и монашеското име на Кирко - Кирил Нектариев. 

Трите дъщери на Недю се омъжват за хора от богати търговски фамилии в Сопот и Карлово. Именно от неговите деца тръгват поколения роднини от няколко клона в големия родов комплекс, дал на България десетки прочути личности.

Сестрата на Кирко Ана се омъжва за гайтанджията Петко и е майка на даскал Ботьо Петков и баба на националния поет революционер Христо Ботев. Мария се омъжва за Тодор Пульов в Карлово и нейната дъщеря Евдокия е майка на големите търговци и меценати Евлоги и Христо Георгиеви. Синът ѝ Христо, виден търговец, е баща на Мария Пулиева-Найден Герова, съпруга на на руския консул в Пловдив Найден Геров.       

Нектариев е в по-далечни роднински отношения и с видните търговци - братята Димитър, Стефан, Христо и Евстрати Гешови, основатели на търговската къща "Братя Гешови" в Пловдив, чиято майка е от Сопот. 

Другата сестра Стойна се омъжва в Сопот за майстора гайтанджия и търговец Цвятко Цвятков, откъдето Нектариев е в роднинска връзка с рода Слепови, дал участници в Априлското въстание през 1876 г. и Българското опълчение. Най-известният от тях - йеромонах Кирил Спелов, е съратник на Васил Левски и Георги Бенковски, до когото е неотлъчно в Хвърковатата чета. 

Най-малката сестра на Нектариев Ирина е монахиня под името Екатерина в девическия манастир "Св. Въведение Богородично" в Калофер и учителка в Девическото училище, където съдейства за изпращане на няколко момичета в Сърбия за получаване на по-високо образование. Сред тях е Евгения Бояджиева, известна карловска учителка.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

българка

българка

31.10.2021 | 22:39

Поклон и вечна му памет!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?